Как изглежда днешният мъдрец? Като стар зен будист, доброжелателно усмихнат към учениците си. Той им казва, че като трупат познание, и те някой ден ще извървят пътя до съвършенството.

Но наистина ли мъдростта идва с годините? Да, поне за американците. Преди 2 години това беше доказано за тях от психолога Игор Гросман от Университета в Уотърло. Доколкото е възможно да се измери количеството мъдрост, д-р Гросман установи, че възрастните американци имат повече от нея от младите. Сега обаче той повтори изследването си в люлката на зен мъдростта Азия и в частност в Япония. А там се получи контрастен резултат - учениците на зен мъдреците са мъдри колкото тях.

Изследването е публикувано в "Сайкълоджикъл сайънс". В Америка то е обхванало 225 души с различен начин на живот, а в Япония - 186. На участниците дали да четат поредица от измислени вестникарски статии за конфликти. Половината са конфликти между обществени групи. (Например спор между обитателите на беден остров в Тихия океан дали да се допусне чужди фирми да добиват там новооткрит нефт. Едните искат да забогатеят, но другите са против заради страхове от замърсяване на природата и разрушаване на традиционния им бит и на културата им.)

Другата половина са статии със съвети за междуличностни конфликти - на братя, сестри, съпрузи, приятели.

След прочитане всеки бива питан: "Как според вас ще се разреши този конфликт?" и "Защо според вас ще стане именно така?" Отговорите се дават на оценители, без да им се разкрива възрастта или националността на анкетираните. Те им слагат оценки от 1 до 3. С тях се определя степента, в която се проявяват 5-те най-важни аспекта на мъдростта: 1) Склонност да се търсят възможности за разрешаване на конфликта; 2) Склонност да се търси компромис; 3) Осъзнаване на границите на своето познание; 4) Съзнание, че по проблема може да има повече от една гледна точка; 5) Допускане, че нещата може да се влошат, преди да започнат да се подобряват.

Оценка 1 по всеки от тези аспекти означава, че участникът не ги осъзнава. Оценка 2 е за осъзнаването им само донякъде. Оценка 3 е за висока степен на осъзнаване на 5-те аспекта. После оценките на всеки участник се моделират математически в обща оценка на мъдростта им от 0 до 100 както за междуличностните конфликти, така и за обществените.

За американците се оказва, че мъдростта наистина идва с годините. Обществената е средно 45 при 25-годишните американци и става 55 при 75-годишните. Междуличностната пък се вдига от 46 до 50. При японците обаче няма разлика според възрастта. И 25-годишните, и 75-годишните имат средно 51 обществена мъдрост, и 53 срещу 52 междуличностна.

Това означава, че японците помъдряват доста по-бързо от американците. И то с толкова, че се изравняват със своите зен учители. Но тук има и един парадокс. Американското общество се смята за най-индивидуалистично, докато японското е доста колективно. Въпреки това японците имат по-високи оценки от американците за междуличностна мъдрост, която би вършила работа в едно индивидуалистично общество. Американците пък след зрялата възраст са натрупали повече обществена мъдрост от иначе колективистичните японци. Явно човек има нужда от индивидуални умения в колективното общество и от социални в индивидуалистичното.

Всичко това означава, че коренът на мъдростта е: "Драги ученици, всички ваши предубеждения са погрешни".