У нас не, нито на Запад, но в Азия ядат и кората на банана. В суров вид не, но след като е минал през топлинна обработка.

Бананът съдържа витамините B6 и B12, калий и магнезий, белтъчини и фибри. Кората му обаче е много по-богата на калий и разтворими фибри от месестата част. Тя съдържа и вещества като триптофан, който повишава нивата на хормона серотонин в организма. Той вдига настроението.

Обвивката на плода съдържа и лутеин – мощен антиоксидант, който защитава очите от свободни радикали. Лутеинът намалява риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата.

В азиатските страни банановата кора се готви заедно с месестата част или се пържи отделно. Тя обаче трябва да се почисти, тъй като плодовете се третират с химикали, а те се отлагат най-вече в кората.

Месестата част на банана съдържа много хранителни вещества, но е богата най-вече на въглехидрати. В банана те са най-много, когато кората му добие тъмен цвят. Това е признак, че зреенето е завършило и нишестето в плода изцяло се е превърнало във фруктоза, захароза, глюкоза.