Достатъчно е 3 пъти седмично да се пекат краката и ръцете за 5 до 15 минути

За ползите, важността и необходимостта от витамин D знае всеки. Обикновено той се свързва с функцията му да усвоява калция в организма, което спомага за здравината на костите. Все повече проучвания в последните години обаче доказват връзката му с по-сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност, автоимунни заболявания и дори затлъстяване. Децата с добър статус на витамин D пък боледуват по-малко от грип, настинка и други вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища.

Причината е, че той

действа като хормон,

който регулира

активността на

повече от 200 гена,

а рецептори за него се намират в почти всички тъкани и органи - мозък, кръвоносни съдове, бял дроб и др.

Български екип проучва в момента връзката между дефицита на витамин D и по-честото боледуване от пневмония и други респираторни заболявания при децата.

““Искаме да проверим дали децата с оптимален статус на витамин D боледуват по-малко от пневмония. Знаем, че витамин D е един от факторите, който има положително влияние върху имунната система”, обяснява д-р Надежда Римпова, педиатър в Клиниката по пулмология и интензивно лечение на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”.

Връзката между витамина и влиянието му върху респираторните заболявания се проучва от години.

Рецептори за витамин

D се откриват в

имунните клетки -

моноцити и

макрофаги, борещи

се с инфекциозните

причинители –

вируси, бактерии и гъби.

“В лигавицата на дихателните пътища той насочва имунните клетки да произвеждат антиинфекциозни протеини и в този смисъл помага в борбата с респираторни инфекции. Те са най-често срещаните заболявания в детската възраст, което е и причината все повече да се интересуваме от влиянието му върху тяхната честота. Все повече данни сочат, че при достатъчни нива на витамин D малките деца боледуват по-рядко от грип, бронхит и пневмония”, обяснява д-р Римпова.

На първо време резултатите от проучването обаче показват, че масово сред децата стойностите на витамин D са недостатъчни. Това означва под 75 nmol/l, като остават такива дори и след като са се върнали от лятна ваканция на морето например, а би трябвало да са натрупали дори в повече, казва педиатърката.

Различни проучвания през последните години показват, че изненадващо голям брой хора в света имат дефицит на витамин D. Това се отнася и за България.

“Една от причините е, че не се излагаме на слънце. Децата също, те стоят повече вкъщи. Друга причина е, че в големите урбанизирани градове като София например

мръсният въздух

също пречи за

усвояването

на витамин D”,

казва педиатърката. Д-р Надежда Римпова

Д-р Надежда Римпова

Най-много витамин D се синтезира в кожата ни, когато сме изложени на слънчева светлина. Тя осигурява 90% от нужните количества, като за такива са приети от 75 nmol/l нагоре. Под 50 nmol/lсе говори за дефицит, от 50 до 75 nmol/l за недостатъчност, а над 75 nmol/l е достатъчно ниво, като е най-добре да е между 100 и 110 nmol/l. Освен това, когато витаминът е натрупан в кожата, издържа 2-3 пъти повече от този, който се приема под формата на таблетки например.

Най-подходящото време да си набавим нужните количества е лятото. Тогава UVB лъчите, под действието на които витамин D се образува в кожата, са по-директни, за разлика от останалите месеци, когато падат по-косо.

Достатъчно е 3 пъти седмично да се пекат краката и ръцете за 5 до 15 минути между 10 и 15 часа. Когато сме на плажа, стигат и 5 минути, защото там излагаме цялото тяло. Също и в планината, защото там сме по-близо до лъчите. Не трябва и да сме се намазали със слънцезащитно мазило, тъй като то спира поглъщането на лъчите. Времето е кратко и за повечето хора не крие риск от изгаряне, подчертава д-р Римпова. След това може да се приложи слънцезащитно средство с подходящ фактор. Децата под една година, разбира се, трябва да седят под шарена сянка и да се пазят от директна слънчева светлина.

Витамин D може да се приема под формата на добавки, които съдържат препоръчителния дневен прием, а именно, за кърмачетата той е 400 – 600 IU дневно. Те могат да приемат и до 1000-1500 IU дневно. За децата до 18 год., както и за възрастните, се препоръчват 600 UI, като може да се достигне до 4000 IU на ден.

“Звучи много, но е доказано, че е безопасно”, казва д-р Римпова.

Друг източник на витамин D е храната, с която да набавим останалите 10%. Той се съдържа в млечни продукти, черен дроб, яйца и мазна риба - сьомга, треска, тон, скумрия. Една от първите храни, с които се захранват децата, е именно жълтък.

Дори новородените могат да развият дефицит на витамин D. “От една страна, са рискови, защото нивото на витамина зависи от това на майката – ако тя е дефицитна, и детето ще е дефицитно. А от друга страна, ако приемат само майчина кърма, няма как да имат достатъчно витамин D, защото в един литър има 40 единици. Затова и новородените, и децата до една година получават задължително между 400 и 600 единици витамин Д през устата. Това е профилактика на костното здраве в тази възраст”, обяснява педиатърката.

При възрастните пък рисковите групи са хората със заболявания, намаляващи синтеза или усвояването на витамина, например целиакия, кистична фиброза, възпалителните чревни заболявания, както и някои по-тежки заболявания с бъбречна и чернодробна недостатъчност. В групата попадат и хората със затлъстяване, тъй като витамин D е мастноразтворим и остава в натрупаните мазнини, вместо да се освободи в кръвообращението.

Няма един симптом,

който да подскаже

дефицит на

витамина

Недостигът се проявява с отпадналост, мускулна слабост, умора, обилно изпотяване, неспокойствие.

За да се избегнат, е най-добре да полагаме всички усилия, за да си го осигурим. Ако човек синтезира достатъчно витамин D през лятото, т.е. е достатъчно време на слънце, той ще натрупа количество, което ще го пази зимата. Разбира се, излагането на слънце не отменя консумацията на продуктите, които го съдържат, както и обратното, категорична е д-р Римпова.

Освен това т. нар. “некласически функции” на витамин D се проявяват при стойности над 75 nmol/l. Причината е, че организмът първо си “взема” витамин D за нуждите на костната система и всичко, което е в повече, отива в помощ на други органи”, обяснява педиатърката. Ако при децата тази функция е да намали респираторните заболявания, то при възрастните е фактор, който може да предотврати инфаркт, исхемична болест на сърцето и други заболявание на сърдечносъдовата система.

Твърде многото количество синтезиран витамин D обаче може да има и обратен ефект и трябва да се внимава. Тъй като той подпомага резорбцията на калций, може да се получи хиперкалциемия, т.е. да се повиши нивото на калций в организма, който да се отложи в бъбреците, съдовите стени и др. Опасност от хипервитаминоза обаче няма, ако човек получава витамин D от слънцето, защото в кожата съществува механизъм за регулация, който не допуска излишък.