Английски ветеринари предупредиха стопаните на кучета при игра с тях да не хвърлят пръчки, които кучето да захапе и донесе. Все по-чести са тежките травми от такава игра, които дори застрашават живота на домашните любимци.

Грейс Уебстър, председателка на дружеството на ветеринарите, разказва във в. "Таймс" за случай с 4-годишно коли в Шотландия, в чието гърло заседнала 10-сантиметрова пръчка. Тя посъветва на кучетата да се хвърлят гумени палки, топки или чинии за фризби.

"С дървени пръчки стават ужасни наранявания по устата, езика и гърлото на кучето. Дори раната да зарасне, остават забити трески и се налага повторна операция", обясни д-р Уебстър.

Разбира се, не всяко куче, тичащо след подхвърлена пръчка, ще се нарани. Но в практиката на всеки ветеринар има такъв случай поне веднъж на месец, добави тя.

Сакатлъкът става, когато кучето връхлети към пръчката в момента на падането й. Тя се запъва в земята и го пробожда в отворената уста.

"Пръчката е мръсна, в устата има бактерии и такава рана е опасна за хранопровода на кучето, за гласовите връзки и дори за гръбначния стълб - може да го парализира. Тогава животното трябва да бъде умъртвено."

От гърлото на колито Мая с операция била извадена 10-сантиметрова пръчка, която продупчила езика и изместила гласните струни. Завели Мая на доктор с подута муцуна, след като отказвала да яде и да пие. Сега е оздравяла напълно.

Неправилно
Неправилно