Няма човек, който да не е усещал вкуса на стотинки в устата си. Това състояние колкото е често срещано, толкова може и да е индикация за сериозни заболявания като проблеми с черния дроб и бъбреците, недиагностициран диабет и определени видове карцином.

Няма място за притеснение, ако общото ви здравословно състояние е добро.

Ако металният вкус в устата е единственото ви оплакване, причина за него може да бъдат предписани лекарства или временно неразположение, различно от заболяване.

Лоша орална хигиена

Ако не посягате редовно към четката и конците за зъби, нищо чудно да си докарате проблеми с венците, гингивит, парадонтоза и инфекции на зъбите.

Предписани лекарства

Антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се използва при определени психиатрични състояния, някои медикаменти за сърце може да причинят метален вкус в устата. Тялото ни абсорбира лекарството и вкусът му се проявява в слюнката. Илачите също може да причинят суха уста, особено антидепресантите.

Предозиране с витамини

Мултивитамините, съдържащи тежки метали като цинк, мед и хром, в това число витамините за бременни и хранителните добавки като желязо и калций, може да предизвикат метален вкус.

целия текст четете тук