Глаукомата, от която ослепява всеки 50-и от старите хора, е автоимунна болест. А щом е така, според учени от Харвард тя може да бъде излекувана, пише сп. "Нейчър".

Досега се смяташе, че глаукомата се дължи на запушили се с възрастта отточни канали в окото, което води до задържане на течности и повишава налягането в него. Това на свой ред разрушава оптичния нерв и уврежда ретината. Но се оказа, че болестта се причинява от имунна атака срещу клетки в очите, които погрешно са припознати като бактериална инфекция.

По правило имунни клетки не се допускат в окото, за да не се предизвиква възпаляването му. Но при опити с животни учените са засекли имунни клетки в очите на мишки с глаукома, които са там и атакуват ретината. Като потърсили такива имунни клетки при хората, учените открили 5 пъти повече от тях в очите на болни от глаукома, отколкото в здрави очи.

"Откритието ни дава надежди да се намери лек срещу глаукомата, която сега е нелечима. Искаме дори тя да се предотвратява от самото начало", казва д-р Дън Фънчън, офталмолог от Харвард.

В момента терапията на болестта е насочена към понижаване на вътреочното налягане. Но се знае, че дори то да спадне до нормални нива, зрението на болния продължава да се влошава и накрая той ослепява. "Сега вече сме наясно, че стресът от повишеното налягане предизвиква имунен отговор и кара имунните клетки да атакуват невроните в окото."

Екипът е открил и причината - белтъци, които иначе помагат на окото да заздравее след травма. Те обаче много наподобяват по форма на белтъците, синтезирани от вредни бактерии. Така тялото изпада в заблуда, че в очите има инфекция и почва борба с нея.