Ако кажете на лекар колко чашки гаврътвате, той няма да ви повярва и наум ще удвои броя им, показа британска анкета с близо 200 лични лекари. Всички те използват "алкохолен мултипликатор", според който човек си признава едва за половината от реално изпитото количество.

Паралелна анкета с 2000 пълнолетни граждани показва, че повечето от тях си нямат и на идея колко всъщност пият, а още по-малко - колко е безопасната доза алкохол за тях.

Двете анкети са по поръчка на компания за здравни застраховки и са направени заради тревожните данни за "бейби бум" поколението от 50-те г. на ХХ век. Сега то е в седмото десетилетие на своя живот и вече силно страда от десетилетната злоупотреба с алкохола. То се оказа най-алкохолизираното поколение, пише в. "Дейли телеграф".

Според 191 анкетирани лекари едва 40% от пациентите им си казват честно колко пият. Най-много лъжат за реално изпитото младите жени. Около 21% от пациентите на анкетираните лекари имат симптоми на силна зависимост от алкохол, а 19% - на умерена зависимост.

От 2000 участници в другата анкета само една трета са наясно с безопазната за здравето доза алкохол - 14 единици седмично, т.е. чаша-две вино на ден. Всеки пети признава, че редовно надвишава тази доза, и то с много. Освен това 20% от запитаните признават, че не държат сметка за изпития алкохол, а 16% казват, че "всеки лъже колко е пил". Всеки десети казва, че се е изненадал от себе си, след като е превърнал изпитото в алкохолни единици.

Зависимостта от алкохола личи по следните 4 признака:

1. Гледате да не останете без нещо за пиене и планирате своите социални контакти, семейни и професионални ангажименти според пиенето.

2. Изпитвате непреодолима нужда да пийнете и, веднъж започнали, трудно спирате.

3. Събуждате се и пиете или поне ви се пие още от сутринта.

4. Потите се, треперите и ви се гади, но щом пийнете тези симптоми изчезват.