Две деца, на 9 и на 11 г., са най-младите в света, избрали безболезнената смърт. Те са били евтаназирани с инжекции в Белгия - единствената държава в света, която позволява неизлечимо болни деца да избират смъртта, ако изпитват "непоносими страдания".

Смъртта на двете деца, чиито имена се пазят в тайна, е настъпила през 2016 или 2017 г., става ясно от годишния доклад на белгийската комисия за евтаназия. Той бе оповестен на 17 юли.

Възрастта на децата е уточнена пред в. "Вашингтон пост" от член на комисията. Той е потвърдил, че през 2-годишния период белгийски лекари са поставили смъртоносни инжекции на общо 3 деца.

9-годишното е имало тумор в мозъка, а 11-годишното - цистична фиброза. Те са първите евтаназирани деца под 12 г. в света. Третото дете е било на 17 г. и е страдало от мускулна дистрофия.

Белгия е най-либералната държава в света по отношение на евтаназията. Тя е разрешена от 2002 г., а от 2014 г. законът обхваща и неизлечимо болните деца без оглед на възрастта им, стига само да са поискали да умрат. Изисква се също умствено състояние, позволяващо вземането на решение, както и съгласие на родителите.

В доклада от 17 юли се казва, че трите деца са измежду хилядите избрали да умрат между 1 януари 2016 и 31 декември 2017 г. според изискванията на белгийския закон.

Членът на комисията по евтаназия Люк Прот защитава решението за евтаназиране на децата по следния начин: “Бях свидетел на толкова непоносими душевни и физически страдания, че според мен постъпихме правилно.”

За да се прибегне към евтаназия в Белгия, е нужно лекарите първо да удостоверят, че болното дете е "в безнадеждно състояние от медицинска гледна точка и че то постоянно изпитва непоносими страдания, които не могат да бъдат облекчени и които в скоро време ще доведат до смъртта му”.

Щом детето изрази писмено желание да бъде евтаназирано, го преглежда детски психиатър. То минава тест за интелигентност, за да се определи равнището на самостоятелност на мисленето му.

Оповестяването на смъртта на трите деца предизвика гняв и протести в Белгия. За да ги тушира, шефът на комисията Вим Дистелманс обяви: “Благодаря на Бога, че има много малко деца в Белгия, които отговарят на критериите за евтаназия. Това обаче не означава, че ние ще им отнемем правото на достойна смърт.”

Общият брой на хората, избрали евтаназия в Белгия, се е увеличил петкратно, откак законът влезе в сила. За периода 2016-2017 г. те са 4337, като повечето от тях са били болни от рак. Но 710 са били много възрастни хора с относително леки оплаквания като например силно влошено зрение или неспособност за задържане на урина. 77 са избрали да умрат, за да се избавят от душевни мъки. Евтаназираните младежи на възраст от 18 до 29 г. са общо 19.

Холандия първа в света легализира асистираното самоубийство и евтаназията през 2002 г. Но при определени обстоятелства, включващи молба от страна на пациент, намиращ се в пълно съзнание. Белгия я последва още същата година и легализира доброволната евтаназия, но не и асистираното самоубийство.

Щатът Орегон стана първият в Америка, който узакони асистираното самоубийство. От 1997 г. пациенти в крайна фаза могат да поискат да им се предпише смъртоносен медикамент. Примерът му бе последван от щатите Вашингтон и Върмонт, а съдилища в Монтана и Ню Мексико са се произнасяли в полза на асистираното самоубийство.

Швейцария разрешава асистирани самоубийства, ако мотивите за тях са благородни. Тя е домакин на прочутата клиника "Дигнитас", чийто пациенти са решили да сложат край на живота си. Там обаче дороволната евтаназия е забранена. Лекарите нямат право да предписват или прилагат смъртоносни медикаменти. В Германия законът е подобен на швейцарския. Там асистираното самоубийство е законно само ако смъртоносната доза е приета без чужда помощ, например без поддържане на ръката на пациента.

Във Великобритания евтаназията бе отхвърлена на 11 септември 2015 г. При гласуване в Камарата на общините 330 депутати бяха против нея, а я подкрепиха 118.