Учени от Ланкастърския университет, Лондонския университетски колеж и университета "Куин Мери" установиха, че стареенето при кръглите червеи е в резултат на действието на гени, а не се дължи на "износване" на организма, съобщи Юрик алърт.

Биологичните процеси, които са норма за млад развиващ се организъм, протичат и в по-напреднала възраст, нарушавайки хомеостазата му. Резултатът е деменция, рак, увреждания на сърцето и съдовете, хронична обструктивна белодробна болест, изтъкват учените.

Те изследвали признаци на стареенето при Caenorhabditis elegans, червей в плодове, чийто живот трае едва 2-3 седмици. Оказало се, че главна роля при стареенето му играят гени, кодиращи белтъци за процеса автофагия. При него клетки преработват собствените си съставки. Било констатирано, че в напреднала възраст автофагията уврежда червата и води до смърт.

Подобни процеси, при които програмата за развитие се превръща във вредна квази програма, има и при хората. При жените отмиването на калций от костите е с цел да се образува майчина кърма. Но той има негативни последици след навлизане в менопауза - остеопороза, остеоартрит и калциране на кръвоносни съдове.