В последните няколко години българите все повече купуват продукти с палмово масло. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, каза пред БТА Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той припомни, че е влязла в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави Грънчаров.

По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Според него българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват и трудно се преработват от организма.

"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", каза Грънчаров.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като потребителят трудно прави разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ, каза Грънчаров. Истинско сирене дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт, обяснява експертът. Според него реалната му цена трябва да започва от 5,50 лева, а ако искаме качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.

"В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", заяви Грънчаров.

По думите му цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа.

"Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20 процента от млякото", посочи Иван Грънчаров.

В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, 30-40 от тях използват растителна мазнина, каза експертът.