Диетата “Саут Бийч” (South Beach) е създадена от д-р Артър Агатстън - кардиолог от Маями, който през 90-те години на ХХ век изготвя специален режим на хранене за отслабване на сърдечноболните си пациенти. Тя е кръстена на известния район във Флорида, където вили имат звезди като Дженифър Лопес и Глория Естефан. Диетата не изисква постоянно потене във фитнеса, глад или други лишения. Почива върху зачеркване на “лошите” и наблягане върху “добрите” въглехидрати и мазнини, които топят килограми - зеленчуци, риба, яйца, млечни продукти, чист протеин като пилешко и пуешко месо, пълнозърнени, ядки. Тя е богата на протеини и здравословни мазнини и бедна на въглехидрати, но не елиминира всичките. Тези с нисък гликемичен индекс са разрешени.

Какво представлява

“Саут Бийч” не изисква броене на калориите и грамовете на мазнините. В САЩ се предлага програма за доставка на храна по домовете. Диетата е разделена на 3 фази - две за намаляване на теглото и една за поддържането му. Първата фаза от 14 дни е най-строгата. Включва три основни ястия и две междинни закуски. Набляга се на чистия протеин (риба и други морски дарове, пиле, пуйка, соя), на здравословните мазнини и зеленчуците без скорбяла. Не се консумират плодове, плодови сокове, паста, ориз, хляб, пълнозърнени, сладки неща и алкохол.

Целта е да се намали кръвната захар и нивата на инсулин, да се убие чувството за глад и да се намали апетитът. Закуските са от постни протеини и зеленчуци.

Във втората фаза се включват “добри” въглехидрати като пълнозърнени хляб и паста, кафяв ориз, плодове, както и чаша-две вино или друго алкохолно питие на седмица. Има три основни хранения и три междинни закуски. Тази фаза продължава, докато достигнете желаните килограми.

Третата фаза е за поддържане и е неограничена във времето. Нейна основа са насоките от втория етап, но понякога можете да се гостите и с “вредни” лакомства, защото вече няма храни, които са забранени. Но ако започнете да се “глезите” често и да злоупотребявате, ще наддавате на тегло. В такъв случай доктор Агатстън съветва да минете отново на диетата. Въпреки че порциите не са ограничени, препоръчително е бавно да се консумира малка порция и чак след това да добавите втора дажба, само ако сте още гладни. Важно е и какви мазнини ядете. Допускат се нетлъсто говеждо, свинско, агнешко, телешко и дивечово месо.

Трябва да кажете сбогом на наситените и трансмазнините и да се обърнете към ненаситените като зехтин, авокадо, фъстъчено масло и др. Забравете белия хляб и избягвайте сладкишите, сладоледа, кифлите, картофите, меда и мармалада. Богатите на захари плодове като ананас, диня, стафиди, хапвайте в редки случаи. Няма ограничения за кафе, чай, безалкохолни без захар, зеленчукови сокове. След първия етап можете да си позволите чаша бира или вино.  Съблазнителката от “Сексът и градът” Ким Катрал дължи фигурата си на хранителния режим “Саут Бийч”.

Съблазнителката от “Сексът и градът” Ким Катрал дължи фигурата си на хранителния режим “Саут Бийч”.

Действие и точки

Диетата на д-р Агатстън има за цел бързо, дълготрайно и здравословно намаляване на теглото, укрепва сърдечносъдовата система, контролира метаболизма, пази от диабет. 22-а в общата класация заедно с “Еко-Аткинс” и нискогликемичната диета, тази хранителна програма е 7-а в сектора “диети с доставка по домовете”; 12-а е в категорията “лесна за изпълнение”; 14-а е в “бързо сваляне на килограми”; 20-а е в “най-добра за отслабване”; 23-а е в “най-добро здравословно хранене”; 25-а е по критерия “най-добра за сърцето”; 26-а е в “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

У нас по тази програма не се предлагат доставки до дома, но в САЩ те излизат $ 340 месечно.

Лесно ли се спазва

След първия етап диетата се прилага без много усилия, защото няма забранени хранителни групи. Най-лесно е за онези, които си поръчват готови менюта в държави, където ги предлагат. В книгата си “Диетата “Саут Бийч” д-р Артър Агатстън дава разширени списъци с препоръчителни храни за етапи 1 и 2 и ежедневни хранителни планове. Представя и лека фитнес програма за ускоряване на метаболизма. Има уебсайт с рецепти The Palm.

Отслабва ли се

В краткосрочен план – да, после зависи от това колко стриктно спазвате ограниченията. Участниците в експериментална група са свалили 6 кг за 12 седмици, като най-много са отслабнали през първия етап.  Опра Уинфри

Опра Уинфри

Кой е следва

На 61 години съблазнителката от “Сексът и градът” Ким Катрал все още има страхотна фигура и твърди, че я дължи на хранителния режим “Саут Бийч”. Според нея тази диета дава поразителен резултат, без да подлага на строги ограничения.

Нейна почитателка е и прочутата телевизионна водеща Опра Уинфри, която води постоянна борба с килограмите и е пробвала какви ли не диети.