Хидратацията изключително важна. Използвайте качествена слънцезащита

- Д-р Здравкова, спряха дъждовете, почнаха жегите. Как да си опазим в тях кожата?

- Първо, задължително фотозащита от слънчевите лъчи, които са много опасни като последствия. Слънцето е полезно до известна степен. Кожата старее много в резултат на различни фактори, един от които е интензивната слънчева радиация и UV лъчите, специално UVA - т. нар. ейджинг лъчи. Въпросът е да ползваме фотозащитен продукт, съобразен с типа кожа. На пазара има доста, за различни кожи - не само за суха, но и за мазна, комбинирана, за акне или розацея. Има дори фотозащита, комбинирана с антиейджинг ефект.

- Тоест съветвате да се гледа не само факторът.

- Не само факторът, който е ясно, че трябва да е висок. Но и съставки, които да ни помогнат да си възстановим или дори подобрим състоянието на кожата, защото има няколко типа кожа, но и при всеки човек има особености.

Например, ако една жена има пигментация, освен фотозащитата има кремове със съставки, които действат в тази посока - могат леко да изсветлят и видимо да подобрят положението. Те не могат да изчезнат напълно само с мазане, особено ако пигментацията е по-дълбока и по-стара.

Другото много важно е хидратацията. Лятото се ползват по-хидратиращи кремове, не като зимата, когато е времето за по-мазни и по-тежки формули. В горещото време се използват по-леки субстанции, особено от хората с кожа, предразположена към акне. Хубаво е самите продукти да съдържат наистина молекули, които

да задържат повече

вода, и емулсиите за

лицето да са по-леки.

Пък и съветвам не само лице - шия, деколте, ръце също да се третират, както и цялото тяло, само че в различни комбинации. Тоест грижата за кожата продължава през лятото с една интензивна хидратация и с една интензивна фотозащита. Много е хубаво, ако човек намери време и възможности, да си направи една по-дълбока хидратация, защото мезотерапиите може да се прилагат целогодишно. Мезотерапията е един хубав метод за подобряване на кожната хидратация - с помощта на игличка се вкарва разтвор, който е богат на хиалурон, на витамини, на проактивни съставки, които не само хидратират кожата, но и имат антиейджинг ефект и стягащо действие, особено в областта на долния лицев контур. Говорим за една по-дълбока хидратация, защото кремовете не могат да проникнат толкова надълбоко - на 2 до 4 милиметра в кожните слоеве, и да хидратират кожата в дълбочина.

Така че хората, които се профилактират и хидратират по този начин кожата си, имат наистина по-сияйна кожа, която много бързо се възстановява от слънчевите бани, от морето, от всички по-агресивни фактори като басейни, които съдържат повече хлор и изсушават доста. Наистина

кожата е доста

по-изтощена след

летните месеци,

ако за нея не се полагат адекватни грижи.

- Кремовете са за поддръжка, но хората да не разчитат, че ще ги хидратират достатъчно?

- Да, особено ако човек е с по-суха кожа, при която белезите на стареене се появяват по-бързо. При мазните кожи пък появят ли се, е по-трудно. Те имат други проблеми - акне, себорея, различни образувания, които се появяват с възрастта. Така че, колкото и да ни се иска, не може да разчитаме само на кремове. Разбира се, кремовете трябва да са правилно избрани и козметиката да е хубава, защото знаем, че ако тя не е добре избрана според типа кожа, може и да навреди.

- Когато видите един човек, можете ли да познаете на колко години е? Кожата говори ли?

- Кожата много говори. Зависи от това доколко е поддържана. През последните 10 г. много хора започнаха да си поддържат кожата дори от по-млада възраст. Много трудно само по кожата можеш да кажеш един човек на колко е - не само кожното състояние е важно, винаги има значение и загубата на обем в структурата, в субдермалните слоеве. Този процес започва след 25-30-годишна възраст. При някои хора има и генетична предразположеност. Особено пък след диети винаги има загуба на обем. Така въпросът с възрастта е много относителен - често външно не можеш много точно да го прецениш, ако човек се поддържа. Има хора на 50 г., които имат кожа с 10-15 г. по-млада. Това са хора, които спазват не само добър режим на работа, сън, храна, двигателен и т.н. - неща, които ги знаем, но и такива, които наистина се грижат за кожата си - било с козметика, било с козметични или естетични процедури като поставяне на филъри, на хиалуронови мезотерапии, които наистина подобряват много тонуса на кожата. Така че въпросът с възрастта е много относителен.

- И да се пие вода 2-3 литра - колкото повече, толкова по-добре?

- Да, зависи. Не може да пиеш 4-5 литра - количеството се съобразява, има едни изчисления, според които се пие по 30 мл на килограм от теглото. Обикновено се казва средно литър и половина - два. Като тук не се включва алкохол или газирани напитки, които не са много полезни за метаболизма ни и водят до целулит. Една от причините за целулита е именно начинът на хранене, бързото хранене и съдържащите захар напитки. Така че чиста вода е най-добре, ако може. И чайове. 1,5-2 л е един стандартен препоръчителен прием, с уговорката, че зависи от теглото.

- А какво да направим след сезона? Задължително ли е да се огледат пигментациите, за да не се появят рискове? И какви процедури са подходящи след летните инвазии на кожата?

- След сезона е хубаво да се направят няколко неща. Продължава активната хидратация. Понеже след лятото кожата е доста дехидратирана, тук може да се приложи една наистина по-дълбока хидратираща терапия - не говорим за кремове, а за мезотерапевтични процедури, при които с една по-висока концентрация на хиалурон се възстановяват водните загуби. А в домашни условия може да се направи ексфолиация на повърхностния кожен слой, излющване, тъй като знаем, че тенът пада след известно време. С тази процедура

кожата става

по-мека, по-гладка,

засилва се

кръвообращението

и е полезно и за хидратацията на кожата. Освен това за пигментациите обикновено есенно-зимният сезон е много подходящ за пилинги, ако например се появят повърхностни пигментации като мелазмата, която се появява много често - особено при бременни, при които протоколът за поведение е малко по-различен. А за съответните пигментации след сезона може да се правят леки пилинги или по-дълбоки - в зависимост от фототипа на кожата. Може да се правят лазерни процедури - така нареченото лазерно фотоподмладяване, което повлиява не само пигментацията, но и разширените капилярчета. Това е проблем, който по-често се среща при жени с розацея или прерозация - има едно състояние, което е често срещано...

- Това е зачервяването.

- Точно така. То може да е състояние на кожата, обусловено от генетична предразположеност. Между другото, летните месеци провокират по-силната му изява. Не само розацеята, но и акнето също се появява по-често, както и себорейните състояния - всички те се обострят след летния сезон при хората, които имат по-мазна кожа.

- Кажете как да се постъпва с опасните бенки?

- Пигментациите, особено диспластичните невуси, които са гранични, трябва да бъдат наблюдавани. Хване ли се рано меланом, той се изрязва по протокол, по стандарти и съответно вече тези диспластични невуси се следят.

- Да уточним, че се следят плоските бенки.

- Плоските, да, по правилото ABCDE, при което се гледат асиметрия, следят се границите, цветът на самата лезия - дали е равномерен, или неравномерен, диаметърът - нараства ли, или не нараства, има ли надигнатост и различно оцветяване. Съветвам пациентите, които са по-рискови, ако някоя бенка видимо не изглежда добре, да отиват на дерматолог. Това е нашата работа. Ние имаме много прост метод - дерматоскопия, с който виждаш до какво ниво е пигментът. Така че такъв преглед е хубаво да се направи след летните месеци, когато пигментациите се засилват. Което, разбира се, не е белег, че има нещо злокачествено. Важно е да се мине през специалист, за да се направи професионална преценка. Много от пигментациите могат да се разширят, което е също белег за злокачественост. Много често се появяват повърхностни пигментации в областта на фотоизложените участъци - лице, деколте, шия, ръце, така че това са неща, които можем с вече споменатите процедури като пилинги, фотоподмладяване и мезотерапии, съдържащи съставки, действащи на пигмента меланин в клетките, да избледняват кожата. Разбира се, тези процедури трябва да се повтарят - не са само еднократни. Иначе щяхме да си ходим доста бели и без пигментация.