Прегледът при лекар е задължителен.

Може да е фелдшер или джипи

Лятото е сезонът, когато ухапванията от насекоми са нещо обичайно и често срещано. В повечето случаи те причиняват дискомфорт като сърбеж и зачервяване на кожата, но при ужилване от оса, пчела или стършел ситуацията не бива да се подценява.

Начин напълно да се предпазим от това няма, затова е добре да знаем какво трябва да направим веднага след като се случи.

“Универсален начин да се предпазим естествено няма. Включително и на терасата може да бъдем ужилени. Единственият начин е, като избягваме местата, където ги има. Ако видите кошери на диви пчели и стършели например, избягвайте ги”, казва токсикологът от ВМА д-р Йордан Ангелов.

В голям процент от случаите ухапванията или ужилванията от насекоми са произволни, т.е. не са предизвикани по някакъв начин от човека.

Това се отнася и за цветовете на дрехите ни или миризмата на парфюмите, които използваме. Когато търсим прохлада със сладолед в ръка, студена напитка или сладък плод като диня, пъпеш, праскова и т.н. трябва да сме особено внимателни. Те са привлекателни за осите и пчелите и само при секунда разсейване може да не забележим, че са попаднали върху напитката или храната, и да предизвикаме ужилване в областта на лицето, предупреждава д-р Ангелов.

“Единично ухапване в областта на главата, включително нос, устни, език, уши, очи, се приема за много рисково, тъй като може да даде усложнения, както по отношение на дишането, така и в дейността на главния мозък. Този тип реакции трябва да бъдат наблюдавани по-дълго време”, казва токсикологът.

Без значение къде е ужилването, когато то е от пчела, най-важното е възможно най-бързо да се премахне жилото, за да спре разпространението на отровата в него. Това трябва да се прави внимателно и да не се притиска, защото така се отделя по-голямо количество отрова. За разлика от тях, жилото на осите не засяда в кожата, но пък те могат да хапят, при това могат да го направят няколко пъти един след друг.

“Наред с това може да се направи студен компрес за облекчаване на болката, но в никакъв случай не трябва да се пие алергозан. Той сваля кръвното и може да стане по-зле”, предупреждава д-р Ангелов.

За повечето ужилването няма да окаже пряка опасност за живота им, но при тези, които са много алергични, дори едно ужилване може да предизвика тежки усложнения. Когато излизат сред природата, те обикновено винаги носят със себе си ампула адреналин, която се изсипва под езика и е първият медикамент, който стопира действието на отровата.

“Без значение дали сте силно алергични, или не, след ужилване от пчела, оса или стършел посещението при лекар е задължително”, категоричен е токсикологът.

Причината е, че дори да не става дума за тежка алергия, ужилването се третира с инжекция урбазон.

“Не е задължително да отидем в болница. Всички лекари са задължени да имат постоянно адреналин и урбазон точно за такива случаи, така че е важно да се потърси най-близкият медицински център. Това може да се направи дори и от фелдшер

или личния лекар, важното е да е медицинско лице”, обяснява д-р Ангелов.

По преценка на лекаря може да се наложи и наблюдение в болница за ден-два или домашно лечение с наблюдение от личния лекар пак за същото време. Целта е да се предотвратят възможни усложнения.

“Често пъти пациенти подценяват ситуацията, отказват да бъдат хоспитализирани и се е стигало и до фатален край”, казва д-р Ангелов.

При някои пациенти с хронични заболявания пък болничното лечение е задължително.

“Едно банално ужилване по крака на пациенти с високо кръвно или диабетици например трябва да се лекува в болница. С медикаментите ние лекуваме ужилването, но пък започва да играе кръвното или кръвната захар, което налага да са под наблюдение, но има пациенти, които не разбират това”, обяснява лекарят.

Ако не сте сигурни дали сте алергични към ужилване, то следете за симптомите - оток на мястото на ужилването, който за минути може да се разшири до размера на монета, затруднено дишане, промяна в гласа, трудност при преглъщане, чувство за задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите, падане на кръвното, ще ви подскажат за това. Всичко може да стане и за няколко минути, предупреждават специалистите.

Тогава посещението в най-близкия медицински център е задължително и трябва да стане възможно най-бързо. 

За да ограничим рисковете от ужилване, когато се подготвяме за излет сред природата е добре предварително да напръскаме дрехите и тялото си с репелент против насекоми, който да носим със себе си. Освен това високите чорапи и обувки, както и дългите долнища са препоръчителни.