Разгледайте кой да е сайт или списание за фитнес и културизъм и ще ви залее потоп от приказки колко е важно да се ядат белтъчини. И то възможно най-много. Те са паролата, за да ви приемат за член на "Ордена на мускулатурата", тъй като без белтъчини не могат да се трупат мускули.

Този подход обаче се оказва погрешен. Според проучване, публикувано в "Джърнъл ъв нютришън", важно е не количеството погълнати белтъчини, а кога те са били изядени.

Спортисти, културисти и фенове на фитнеса са си втълпили, че колкото повече белтъчини поемат, толкова по-големи мускули ще направят. Освен това без белтъчини мускулните травми от тренировките не могат да заздравеят.

Мускулът е склад за енергия. С белтъчините той получава нужните му аминокиселини, за да увеличи капацитета си и да побира повече гликоген и аденозинтрифосфат (АТФ). Когато човек вдига или тегли нещо тежко, мускулите му изразходват тази енергия. Колкото повече е запасът от гликоген и АТФ, толкова по-як е човекът.

Оказва се обаче, че е било излишно хората да се тъпчат с белтъчни храни и че мнозина са приемали свръхдози белтъчини, без да имат полза от тях.

Проучването проследява ефекта от приема на белтъчини при 8 мъже и жени на възраст 36 и 42 г. Те са хранени по 7-дневна схема и след прекъсване от 30 дни повтарят схемата.

В първата схема еднакво количество белтъчини - по около 30 г, се дават при всяко ядене. Във втората схема ястията са с различно количество белтъчини. Човек обикновено закусва сладки неща, а най-много белтъчини приема с вечерята. Затова при втората 7-дневна схема сутрин са давани 10 г белтъчини, на обяд - 16 г, и 63 г на вечеря.

Резултатът е изненадващ. Равномерното хранене дава с 25% повече мускулна сила от неравномерното. Оказва се, че темпото на белтъчен синтез в тялото е с 25% по-голямо при първата схема на хранене.

Изводът е прост: за максимален растеж и сила на мускулите трябва да се ядат равни количества белтъчини на всяко хранене.

Навиците на хората обаче са други. Те хапват нещо за закуска, обядват надве-натри, а след изморителния ден си устройват обилна вечеря. Да, но не е това начинът. Може би е необичайно да започнеш деня с голяма доза белтъчини, но ако ще правиш мускули, си струва. Ще имаш стабилен приток на аминокиселини за мускулен градеж през целия ден.