С канела може да се подправи почти всяко ястие. Добавят я и на десерти и дори в напитки заради различимия вкус и заради свойството й да подсилва вкуса на храната, към която е добавена.

Но коя канела?

Повечето хора нямат представа каква е разликата между цейлонската канела и касията. А разлика има. Двата вида са от едно и също ботаническо семейство, но не и от едно и също дърво. Общото между тях е, че имат дълги стебла с ароматни кори, които след обелване се използват за кулинарни, фармацевтични и козметични цели.

Канелата е от дървото Cinnamomum zeylanicum, известно и като Cinnamomum verum, което ще рече "истинска канела". Тя е цейлонска.

Касията, от друга страна, е от Cinnamomum cassia или Cinnamomum burmannii. От първото се прави китайска или сайгонска канела, а от второто - яванска канела. Но те не са "истинска" канела.

Все пак канелата и касията имат сходен ефект върху здравето. И двете регулират кръвната захар и са мощно антибактериално средство. Голямата разлика е в съдържанието на кумарин.

В големи количества кумаринът е токсичен. Има свойството да разрежда кръвта, затруднява съсирването и уврежда черния дроб и бъбреците. Засяга и нервната система. В касията той е повече - около 4%, докато в цейлонската канела кумаринът е 10 пъти по-малко - само 0,4%. Така в 1 килограм прахообразна касия има от 2100 до 4400 мг кумарин според сорта на растението. Това са 6-12 мг в чаена лъжичка.

Ето защо да се яде много касия е опасно, докато яденето на цейлонска канела е съвсем безвредно.

Това наложи забраната да се добавя кумарин в парфюмите и храните и така някои марки цигари бяха лишени от някогашния лек вкус на канела. От 2014 г. насам Европейската агенция за контрол на храните въведе безопасна дневна доза кумарин от 0,1 мг на килограм телесно тегло. Т.е. човек с тегло 65 кг може да поема до 6,5 мг кумарин на ден.

В цейлонската канела кумаринът е 0,017 г/кг. В китайската е 0,31 г/кг, в яванската е 2,15 г/кг, в сайгонската и виетнамската канела и във виетнамската касия е 6,97 г/кг. Как се различават? Тъжната истина е, че няма видими разлики между канелата и касията, ако са смелни на прах. За да е сигурен човек, че купува цейлонска канела, трябва да я взема на пръчки, а не смляна. Пръчките касия имат еднослойна кора, докато кората на цейлонската канела е от няколко слоя. След като се увери, че е купил цейлонска, човек може да си я смели сам.

Ако все пак купите кората смляна, може да я проверите с няколко капки йод, както се проверява за нишесте. Цейлонското растение почти не променя вида си, а прахът от касия добива тъмносин цвят.