Ако човек се стиска при голямата нужда, хранителният отпадък в дебелото му черво изсъхва и се втвърдява. За организма става трудно да го изхвърли. Ако ходи по-малко от 3 пъти на седмица до тоалетната, човек има хроничен запек. Понякога за това е виновен стресът, или неправилният режим на хранене, пътуванията или обратното - липсата на движение.

Нормалното и здравословно е изхождането да става по веднъж на ден, казват лекарите.

В изпражненията, които не се изхвърлят, има токсини от бактерии. Те се абсорбират от кръвта и за това човек трябва да вземе мерки.

Пиене на повече течности е първи съвет при запек. Напрежението в тоалетната спада и като се изпие чаша топла лимонова вода без подсладител след събуждането сутрин.

На по-възрастните се препоръчва да смесват вода с нефилтриран, непастьоризиран ябълков оцет или бетаин хидрохлорид преди всяко хранене. Това стимулира отделянето на стомашни киселини, а те са в основата на доброто храносмилане.

Чаша топло мляко с 1 чаена лъжичка ленено семе също помага при запек. На закуска трябва са се приемат още две супени лъжици от семето.

Ягодите, кайсиите, динята, цитрусите помагат за лесно ходене по голяма нужда.

Разхлабете с фибри

Храни с фибри се отразяват благотворно на чревните несгоди. Не белете ябълките и не махайте стъблата на броколите. Те ще ви помогнат. Фибрите поемат вода и това прави фекалиите меки. Така те лесно се придвижват при мускулните съкращения на червата.

Сушените сини сливи имат слабителен ефект заради фибрите и заради сорбитола в тях. Този високовалентен алкохол действа отпускащо. 4-5 сушени сини сливи стигат за облекчаване. Но с тях не бива да се прекалява, защото сорбитолът може да раздразни лигавицата на червата.

Упражнения

Хроничният запек е особено чест при обездвижени, физически слаби хора и в периода след операция. Причината е в понижената еластичност на мускулатурата на корема и червата. Китайците са установили, че упражнения с бавни извъртания на кръста помагат, тъй като укрепват именно нея.

Най-добре е те да се правят рано сутрин или вечер преди лягане, а дори и между храненията. Застава се в стоеж с разтворени стъпала, обърнати леко навън и по-разкрачени от ширината на раменете. Коленете са присвити. Въртят се кръстът и тазът по часовниковата стрелка. Горната част на тялото и краката са неподвижни. Първо 20 завъртания. Всеки ден се увеличават до достигане на 200.