Той е полезен за сърцето, пази от инсулт и даже защитава кожата от слънцето. Сега към многобройните ползи от шоколада се добавя още една - от него се поумнява.

Според научна статия в сп. "Апетит" хора, които ядат шоколад поне веднъж седмично, имат по-добра памет и по-развито абстрактно мислене. Психологът Мерил Илайъс е изследвал когнитивните способности на почти 1000 души в Ню Йорк от 70-те години насетне. Отначало търсел връзка между тях и кръвното налягане. През 2001 г. му хрумнало да добави в анкетата си и въпроса кой какво яде. И на тестовете оттогава до 20017 г. любителите на шоколада се справяли доста по-добре в сравнение с хората, които го избягвали.

"Той доказано подобрява висшите функции на мозъка и това си проличава от съвсем обикновени неща. Например да запомниш телефонен номер или списъка за покупки, а също да вършиш две неща едновременно - да шофираш и да разговаряш, да речем", казва д-р Илайъс. Той обаче не съветва да се тъпчете с шоколад цяла седмица. "Предостатъчно е веднъж седмично, и то по малко."

Смята се, че причина за това действие на шоколада са съдържащите се в него флаваноли. През 2009 г. изследване установи, че приемът на висока доза флаваноли под формата на чаша-две топло какао подобрява значително способността за смятане наум. През 2014 г. друго изследване доказа, че флаванолите в топлото какао предпазват от загуба на паметта при деменция.