Натрият е незаменим, без него не се живее. Той регулира нивото на течностите в организма, поддържа нервните импулси и съкращаването на мускулите. Но като всяко друго нещо и натрият е полезен само в умерени количества.

Човек си го набавя под формата на натриев хлорид от трапезната сол. Но вие се заблуждавате много, ако си мислите, че тя е само в солницата ви. Всъщност 75% от солта, която поемате, е сложена във вашата храна от някой друг - при производството й, при съхранението й в търговските обекти или при сготвянето й в ресторанта.

Така че ако изхвърлите солницата си, ще намалите своя дневен прием на сол поне с 3 грама (1/2 ч.л.). Изчислено е, че един такъв радикален жест би спасявал живота на 10 000 души годишно в България, би намалил броя на инсултите с поне 6000 и на инфарктите с около 9000.

Следват 6-те симптома за пресоляване на организма. Усетите ли някой от тях, вземете бързи мерки за изхвърляне на натрий от тялото си било с потта, било с урината.

1. Жажда

Излишъкът на натрий предизвиква жажда, защото тялото се стреми да поддържа солните разтвори в него с една и съща концентрация през цялото време. Ако сте поели много сол, тялото дърпа водата от клетките и я вкарва в кръвния ток, за да разреди солта и да възстанови идеалната за него концентрация на солните разтвори. От това обаче тъканите се обезводняват и пращат остър сигнал към мозъка за жажда.

2. Подуване

При редовно прекаляване със сол тялото започва да задържа течности, за да изхвърля излишъците от нея. Това води до подуване на корема. За да го намалите, натоварете силно мускулите си с тичане или с упражнения с цел да се изпотите и пийте повече вода.

3. Подпухване

Задържането на вода в тялото води и до подпухване на лицето, ръцете, краката и особено глезените.

4. Копнеж за солено

Тъй като поддържа сигналите между невроните, солта е важна за мозъка и той реагира на нея като на кокаин, хероин, никотин и други подобни вещества. Така към солта се развива зависимост с прояви на абстиненция (силен глад за солени храни).

5. Високо кръвно

Задържането на вода в тялото чрез подуването и подпухването повишава налягането на кръвта и тя оказва по-силен натиск върху артериите, сърцето, бъбреците и мозъка. За да удържат на този натиск, стените на артериите се втвърдяват. Това обаче ги стеснява отвътре и още повече увеличава натиска на кръвта. С времето се стига до запушване или скъсване на кръвоносния съд.