Ако човек се чувства изтощен, ако е разсеян и трудно се справя с прости ежедневни дейности, причината може да е в недостига на желязо. Това е анемия, едно от най-честите състояния на дефицит в организма. То засяга повече жените, тъй като те губят кръв, а с нея и хемоглобин - важна съставка на червените кръвни клетки, пренасяща кислорода. Без достатъчно хемоглобин броят на тези клетки спада, човек изпитва умора и дъхът му зачестява.

Дефицитът на желязо зависи от храната. Той настъпва, ако не се ядат месо и листни зеленчуци, при употреба на някои медикаменти, след операция или при неспособност на тялото да абсорбира желязо.

Но тъй като умората е симптом за много други състояния, анемията може да се познае по следните други признаци:

1. Странен апетит

Ядете ли лед? А глина? Ако имате апетит за неща, които не са храни като например хартията, може би ви липсва желязо. Този симптом се нарича пика и трудно се разпознава - хората го крият от срам.

2. Болни нокти

Слаби, чупливи или враснали нокти са признак на железен дефицит.

3. Напукани устни

Устните се цепят и при студено и ветровито време, но по друг начин. Ако са напукани по краищата на устата и ви е трудно да се усмихвате, да се смеете или да ядете, това е симптом за дефицит на желязо.

4. Подут език

Това е по-трудно видим признак, но ако ви е трудно да говорите или да преглъщате, може да си проверите хемоглобина в кръвта.

5. Изтръпнали крака

Ако краката ви сърбят, изтръпват или имате конвулсии и схващания на мускулите, проверете нивото на желязо в кръвта си. Дефицитът се оправя лесно с прием на хранителни добавки плюс витамин С, който предотвратява съпътстващия запек.