Първите спомени на човека може да са лъжливи, обявиха английски учени. Те установили, че почти 40% от хората разказват за преживени събития, които е нямало как да са запомнили лично.

В рамките на най-голямото проучване на ранните човешки спомени екипът от Лондонския университет се натъква на ярко изразена тенденция - почти половината от хората си ги измислят, пише в. "Дейли телеграф".

Науката вече е установила категорично, че спомените се формират, след като човек навърши 3 години. Всичко, случило се в годините преди това, не оставя никаква следа в паметта. Но от общо 6641 души, попитани за най-ранния им детски спомен, 38,6% са описали събитие от своята 2-годишна възраст. А 893 души - от 1-годишна възраст и дори от по-рано. Общото между участниците в анкетата с фалшиви спомени е, че те са хора на средна възраст или по-стари.

Екипът предлага обяснение защо измислените спомени се поднасят като истински. Според психологията това става по механизма "присвояване на чуждия разказ". При него човек изгражда свой "спомен" за дадено събитие въз основа на разкази на преки свидетели или участници в него (най-често покойници), като разполага себе си сред тях или вместо тях. Отначало той е наясно, че разказва чужд спомен като свой, но след години паметта му вече е "забравила" тази подробност. Това услужливо забравяне се нарича "затуряне" на неудобен за запомняне факт. В крайна сметка се формира твърдо убеждение, че споменът е личен, но това убеждение е погрешно, посочват учените.