Натискът намалява със 7,5% кръвоснабдяването. По-уязвими са хипертониците, диабетиците, пушачите.

Повечето мъже не обичат вратовръзките. Към тях се присъединиха и немски учени, които експериментално показват, че аксесоарът увеличава налягането в кръвоносните съдове в главата. Особено ако по принцип са хора, които вече са изложени на риск от проблеми с кръвното налягане - хипертониците, диабетиците, пушачите, възрастните.

Използвайки магнитно-резонансни сканирания, екипът анализира малка група доброволци, които носят вратовръзките си, стегнати до степен да ги усещат, и други, които не слагат нищо на врата си.

Кръвоснабдяването на мозъка намалява със средно 7,5% при мъжете с вратовръзка от натиска върху кръвоносните съдове, установяват изследователите.

Пълноценният кръвен поток към мозъка е жизненоважен за правилното му функциониране. Той осигурява на мозъчните клетки достъп до кислород, глюкоза, хормони. При лошо кръвоснабдяване централната нервна система не може да работи с пълния си капацитет.

Предишни проучвания вече са намерили връзка между носенето на вратовръзка и увеличаване на налягането върху очите и свързаната с това състояние глаукома. Очното заболяване води до прогресираща и необратима загуба на зрение.