Хранителните навици се изграждат в ранното детство, след 60 години започваме да губим удоволствието от яденето

Ядете, за да живеете, или живеете, за да ядете? Ние имаме сложни отношения с храната, които зависят от нейната цена, достъпност, полезност и дори от влиянието, което рекламите оказват върху избора ни.

Но онова, което всички споделяме, е апетитът - желанието ни да се храним.

Гладът не е единственият фактор. Ядем и когато не сме гладни и можем да пропуснем хранене, макар да умираме от глад. Скорошно изследване показа, че изобилието на сетивни усещания около нас като

гледки, миризми,

звуци са една

от основните

причини за

преяждането

Апетитът ни не е неизменна величина, той се променя през различните етапи от живота. Както още Шекспир е казал, има 7 възрасти за апетита и по-доброто разбиране на тези периоди може да помогне да се разработят нови методи за борба с недохранването или пък с преяждането, което води до зравословни проблеми като затлъстяването.

Между 30 и 40 г. работим най-активно, подвластни сме на стреса и невинаги сме способни да направим правилния избор между здравословно и вкусно, но вредно.    СНИМКА: РОЙТЕРС
Между 30 и 40 г. работим най-активно, подвластни сме на стреса и невинаги сме способни да направим правилния избор между здравословно и вкусно, но вредно. СНИМКА: РОЙТЕРС
Специалисти разкриха пред Би Би Си в какъв период как се променя начинът ни на хранене.

Първо

десетилетие,

0-10 г.

В ранното детство тялото расте бързо и хранителните навици, изградени в най-ранния перод от живота, могат да окажат значително въздействие върху по-късните възрастови периоди, така че дебелото дете може да се превърне в дебел мъж или жена.

Пристрастието или страхът от определени храни също често се предава от родители на деца. Според експертите стратегията за многократното опитване на различни неща в позитивна среда помага на децата да свикнат с не особено популярни сред тях храни, като например зеленчуците.

Децата трябва отрано да бъдат научени и на определен контрол, по-специално що се отнася до големината на порциите. Ако бъдат карани от родителите си да “изпразват чинията”, младите организми може да изгубят способността да следват собствения си апетит и моменти на огладняване и това да доведе до преяждане на по-късни етапи от живота.

В много държави от години вече се вземат специални мерки срещу рекламите на джънкфуд, които според различни изследвания имат голяма вина за затлъстяването на децата.

Второ

десетилетие,

10-20 г.

В тийнейджърските години нарастването на апетита и неговите особености се контролират от хормони и от сигналите за настъпване на пубертета. Как юношите се отнасят към храната през този период в най-голяма степен предопределя избора на начина им на живот впоследствие.

Това означава, че решенията, които подрастващите вземат, са неразделно свързани със здравето на следващите поколения, на които предстои да станат родители. За нещастие, ако близките не ги насочват правилно, те може да придобият хранителни навици и предпочитания, които се асоциират с вредни последици.

В тази възраст е често явление момичетата сами да си налагат хранителни ограничения, които водят до недохранване и в най-тежките случаи - до анорексия.

Голям е рискът и за младите момичета, които забременяват, преди да са навършили 18 или дори 16 години. При децата майки собственото им порастване се съревновава с това на зародиша и тялото им е подложено на голямо изпитание.

Трето

десетилетие,

20-30 г.

В този период настъпват сериозни житейски промени. Той е свързан с отиването в университета, създаването на семейство и съвместно съжителство с партньора и евентуално със създаване на деца. Всички тези обстоятелства предразполагат към натрупване на килограми.

Самотата кара възрастните хора да губят апетит и те често отслабват рязко.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Самотата кара възрастните хора да губят апетит и те често отслабват рязко. СНИМКА: РОЙТЕРС
Но когато веднъж се натрупат, телесните мазнини много трудно се губят. Тялото изпитва силни сигнали за глад, ако консумираме по-малко, отколкото се нуждаем, но в същото време сигналите за преяждане са много по-слаби, което може да доведе до затворен кръг на постоянно тъпчене.

Има различни физиологични и психологически фактори, които правят много трудно да се поддържа лишаването от храна или поне умереното ядене с напредването на възрастта.

Цяла група нови изследвания е насочена към това да се постига засищане и чувството, че сме яли достатъчно. Това подпомага желанието да намалим теглото си.

Различните храни изпращат различни сигнали към мозъка. Много е лесно да преядем със сладолед, защото мазнините в него не изпращат сигнали, които ни карат да спрем да нагъваме.

Докато храните, богати на протеини, вода или фибри, водят до чувство на засищане за по-дълъг период от време. Съвместната работа на учените и хранителната индустрия е единственият начин да се определи бъдещето на храненето и то да бъде насочено по здравословен път. 

Четвърто

десетилетие,

30-40 г.

Това е периодът, когато се работи най-активно. През него също така е най-вероятно да попаднем в лапите на стреса, който според данни на различни проучвания предизвиква промяна на апетита и хранителните навици при 80% от населението. Той се разделя на две групи - на онези, които стават по-лакоми, и на онези, които губят апетит.

Според експертите това е моментът, когато най-често се развива явлението “пристрастяване към храна” - неустоимо желание да се консумират специфични, често пъти висококалорични продукти. Това явление все още не е добре проучено и отделни учени дори се питат дали то наистина съществува.

Също в тази възраст персонални черти като перфекционизъм или осъзнаването какво впечатление правим на другите изиграват значителна роля в навиците за хранене.

Много е важно да създадем такава работна среда, която да не ни предизвиква към непрекъснато похапване, включително и от поставени в коридорите машини за опаковани храни и за напитки. На работодателите се препоръчва да не насърчават подобни практики, а да стимулират продуктивност чрез здравословна среда, както и да предразполагат към намаляване на стресовите ситуации.

Пето

десетилетие,

40-50 г.

Думата диета идва от гръцката diaita, която означава “път на живота”, “начин на живот”. Но ние сме създания на навика, които често не желаят да променят предпочитанията си, дори да е за добро. Искаме да хапваме каквото ни се прияде без никакви лишения и смятаме, че така ще си останем със здрав дух и здраво тяло.

Вече има много натрупани научни доказателства, че начинът на хранене е основен фактор за това дали ще сме здрави, или болни. Според Световната здравна организация пушенето, нездравословното хранене, физическата пасивност и злоупотребата с алкохол са главните глобални причини за смъртността.

Именно в това десетилетие хората трябва сериозно да се замислят за промяна, ако здравето им го налага, но симптомите на болестта често пъти остават невидими - например високото кръвно или холестеролът, затова и мнозина не предприемат нищо.

Шесто

десетилетие,

50-60 г.

След като минат 50 години, хората започват да страдат от чувствителна загуба на мускулна маса от около 0,5-1% годишно. Това се нарича саркопения, като намалената физическа активност, консумацията на малко белтъчини и менопаузата при жените също ускоряват този процес.

В този период разнообразното хранене и особено богатите на протеин продукти стават изключително важни за забавяне на ефекта от остаряването. 

Седмо

десетилетие,

60-70 г.

Голямото предизвикателство днес е как при растящата продължителност на живота да бъде запазено и неговото качество. Иначе ще се превърнем в общество от много възрастни и болни хора.

На стари години започваме естествено да губим апетит и чувството за глад се притъпява, като това води до неумишлено отслабване и голяма уязвимост. Намаленият апетит може да е и резултат от заболяване, както това става при алцхаймер.

Храненето е социално занимание, а загубата на съпруг или на семейство и самотното стоене на масата не придизвикват никакво удоволствие. Други проблеми на напредналата възраст като опадали зъби, загуба на вкус и мирис също намаляват желанието за храна.

Не трябва да се забравя, че храната е не само гориво, тя е социален и културен опит, който предизвиква радост и удоволствие, заключават експертите на Би Би Си. А този позитивен ефект да се приема правилната и добра храна неизменно се отразява на здравето и самочувствието.