Д-р Валентин Кръстев: Механична тромбектомия до шестия час дава огромен шанс за пълноценен живот

84-годишен мъж с тежък исхемичен инсулт бе лекуван във великотърновската болница чрез механична тромбектомия. Съвременната методика за безкръвно изсмукване на тромбите от мозъчните съдове се прилага за пръв път във Велико Търново. Това е обещаваща стъпка за разгръщане на потенциала на областната болница като един от центровете за лечение на остри мозъчни инсулти в страната, смятат от екипа.

Ендоваскуларното лечение е извършено от инвазивния кардиолог д-р Валентин Кръстев. Той прилага механична тромбектомия след неефективна тромболиза - вливане на медикамент за стопяване на тромба.

“Аз се подготвям от 3 години и чакам този момент, тъй като инсултите могат да бъдат лекувани, както и инфарктите на сърцето, използвайки модерната методика. Тя в момента се прилага единствено в университетските болници “Св. Анна” в София и “Св. Марина” във Варна, както и в “Сити клиник” и “Софиямед”.

Първите две са част от четирите високотехнологични центъра за лечение на исхемичния инсулт у нас, а Велико Търново дава сериозна заявка да се промени помощта за болните с исхемичен инсулт в региона”, разказа д-р Кръстев.

При пациента тромбът бил в крайната част на сънната артерия, където тромболизата е ефективна само при 1 от 10 случая.

“Извадихме го по т.нар. безкръвен метод, по който правим всички процедури на сърцето, като изваждането на тромба при инфаркт с тази разлика, че не поставяме стент в мозъчната артерия. През артерия на крака се стигна до сънната артерия, закачихме тромба със специален катетър и тя се отвори”, обясни кардиологът.

Механичната тромбектомия е метод на лечение, който набра скорост след проучвания през 2015 г. Според Съвета по мозъчен инсулт към Европейското кардиологично дружество непосредствената цел е извършването на 300 такива процедури на 1 милион население. За България, която е сериозно поразена от заболяването и е една от първите в света по отношение на заболеваемост от мозъчен инсулт, трябва да се извършват около 2000-2200 такива процедури годишно.

“Това е най-ефективният метод, когато става дума за запушване на голяма артерия на мозъка. За да може да се извърши ефективна тромболиза, вливането трябва да стане, преди да са изтекли 4,5 часа от настъпване на симптомите. С механичния метод на отстраняване на тромба този период може да се удължи до 6-8 часа. Вече има проучване, което е невероятна надежда за хората, страдащи от инсулт, и техните близки. То показва, че в определени случаи могат да бъдат лекувани и до 24-ия час с тази методика”, допълни специалистът. Особено важно е хората да обръщат внимание на точния час на настъпване на инсулта. Веднага да звънят на тел. 112, когато има изкривяване на лицето, слабост или невъзможност за движение в ръката, нарушение в говора. Това са трите най-чести симптоми на инсулта. Освен това близките на пациента не трябва да забравят медицинската му документация и медикаментите, които приема.   Медицинската сестра Нелка Димитрова подготвя пациент за инвазивна процедура.

Медицинската сестра Нелка Димитрова подготвя пациент за инвазивна процедура.

“Когато артерията се запуши, в началото необратимо загиналата част от мозъка е много малка, но тя с времето стремглаво расте. Затова всички в екипа бързаме, за да спасим колкото е възможно по-голяма зона, която, оставена без лечение, ще загине и резултатът ще бъде един голям инвалидизиращ или смъртоносен инсулт”, обясни д-р Кръстев.

Той е убеден, че инсултът е бич, при който трябва да бъдат мобилизирани всички налични ресурси, а не да бъде стоварен само на невролозите. Лекарят казва, че преди настъпването му немалка част от болните са пациенти на кардиолозите.

“Средно 30 до 50% от инсултите се дължат на тромб, идващ от сърцето. Най-честата причина е предсърдното мъждене-сърдечна аритмия. Тя причинява 20-40% от исхемичните инсулти в различни възрасти”, обяснява лекарят. Друга честа причина за инсулт са стесненията на вътрешната сънна артерия.

Освен иновативните методи за лечение на инсулти и инфаркти в инвазивната кардиология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” успешно лекуват периферна съдова патология. На балкански ендоваскуларен курс д-р Кръстев е представил случай с жена, заплашена от ампутация на крайници и спасена чрез стентиране.

3-4 години пациентката се лекувала с хомеопатия. Смятала, че има болки вследствие на ишиас. Тя постъпва в реанимацията в шоково състояние, с ужасяващи рани в долната половина на тялото. Оказва се, че има запушване на двата клона на аортата от корема до коленете. Успях да премина през тези дълги запушвания, като ползвах само дясната ръка и тя се възстанови”, разказа д-р Кръстев.