Ако не сте алергични, ужилването не е кой знае какъв дерт. Боли, но има доста натурални средства за справяне с него. Те са изредени по-долу, но първо трябва да се почисти мястото.

Ако жилото е още в кожата, то трябва да бъде извадено. Не стискайте с два нокътя, тъй като ще освободите още отрова. Най-добре е се издърпа с пинцета. После измийте мястото с вода и сапун и пристъпете към лечение.

Лавандулово масло

Tо има чудодеен ефект при ужилване от пчела, тъй като неутрализира отровата почти незабавно. Капнете една капка на мястото и изчакайте магията му да подейства.

Сода за хляб

Пчелата впръсква в кожата киселина, така че мястото трябва да се третира с алкално вещество. Содата за хляб ще неутрализира киселината. Трябва да я намокрите с вода и да я нанесете като крем на мястото на ужилването, без да я отмивате.

Ябълков оцет

Само 2-3 капки от него на мястото облекчават болката. Особено ефикасен е оцетът при ужилване на оса, защото то е алкално.

Мед

Каква ирония - пчелите правят и отровата, и противоотровата! Намажете с мед ужиленото място и болката и отокът ще спаднат. Медът предпазва и от инфекция, тъй като е антибактериален.

Чесън

Смачкайте скилидка чесън, за да освободи сока си и я наложете на ужиленото място. Ще спре болката.

Лук

Разрежете на две глава лук и наложете едната половина с вътрешната страна надолу върху мястото на ужилване.

Магданоз, босилек, живовлек

Смачкайте или сдъвчете няколко стръка свеж магданоз или няколко листа босилек или живовлек и ги наложете на мястото.

Лед

Може би най-простото, но и най-ефикасно средство е кубче лед върху ужиленото място, за да намали болката и отока.

Паста за зъби

Също като содата бикарбонат, пастата за зъби има алкални съставки и неутрализира отровата.

Опасни симптоми

При липса на алергии нормалната реакция на ужилване е болка, сърбеж, оток и зачервяване. Веднага идете на лекар, ако ви нажилят много пчели или имате някой от следните симптоми:

замайване

трудно дишане

повръщане

подут език

трудно говорене

замъглен поглед

голям оток

силен обрив.