Според публикации от последните 160 г.

Още от зората на историята човек се тревожи какво яде. Храните идват и си отиват, но диетите остават онова, което най-много занимава ума и на древните египтяни, и на съвременния човек.

Пиели са се и се пият отвратителни коктейли, извършват се странни ритуали на миене и къпане, гладува се до изнемога и се следват препоръките на съмнителни експерти. В името на диетите човек е правил какви ли не чудатости само и само да се поддържа във форма.

В. "Дейли телеграф" прегледа старите си броеве за 160 години назад и подбра 14-те най-смахнати съвети за здравословно хранене с цел сваляне на килограми.

През 1974 г. той пише: "Около 1/3 от населението на Великобритания е с наднормено тегло, но все пак се намират по 79 млн. лири годишно само за телевизионни реклами на храни. Ядем ужасно много хляб, масло и захар, а между храненията се тъпчем със сладкиши. Шоколад и сладолед са синоними на наслада. Не минава и вечер без пуканки."

Написаното е вярно и сега.

Ето подборката на вестника от исторически най-странните диетични съвети:

1. Оцет и вода

Препоръчван от поета лорд Байрон през 1820 г., този неприятен метод изисква тялото да се накисва за цял ден в оцет и вода. Страничните ефекти от него включват повръщане и диария, но само те причиняват загуба на тегло. Нищо друго.

2. Пушене

През 1925 г. започва рекламна кампания на цигарената марка "Лъки страйк", в която слоганът е "Вземи си цигара, не бонбон". Тук идеята е, че при пушене никотинът потиска апетита. И досега мнозина са убедени в това, но то не е вярно.

3. Грейпфрут

Грейпфрутът е предшественикът на днешните нискокалорични диети, с които знаменитостите се хвалят. Препоръчвало се е при всяко ядене да се изяжда и по един грейпфрут. Той запълва стомаха с минимално калорично съдържание, но пък е толкова кисел, че няма как да не повлияе на холивудските усмивки.

4. Вталяващ сапун

Звучи твърде добре, за да е истина. Но през 30-те г. на ХХ век се появяват две марки сапун, които при миене отнемали подкожни мазнини. Жените тичат да ги купуват и след това влизат право във ваната с тях. Но претенцията на тези сапуни се оказва лъжлива. Няма разлика между тях и кой да е сапун за ръце.

5. Зелева супа

През 50-те години обещават, че който спазва тази диета, ще сваля по 5-7 кг на седмица. Трябва да яде по 2 чинии зелева супа всеки ден. Към нея да добавя по някой плод (но не банан), 1 печен картоф, зеленчуци, изцедено кисело мляко и понякога телешки бифтек.

6. Чашка шери

В статия от 10 август 1955 г. авторката Барбара Тейлър твърди, че жените ще се вталят, ако в края на всяко ядене изпиват по чашка сладко шери (150 калории) или сухо шери (120 калории).

7. Кръгли червеи

Според една градска легенда оперната певица Мария Калас свалила 30 килограма от теглото си с диета от кръгли червеи. Поемала паразитите във вид на хапчета, които дъвчела. Последователите й усъвършенствали диетата, като започнали да ядат ларви на кръглите червеи. Ползата от това, както и историята с Мария Калас така и не са доказани.

8. Точкова диета

Нейни варианти се прилагат и в наши дни. Въведена е през 1963 г. от Джейн Нидич, която се описва като "дебела домакиня, луда по сладкото". Идеята е проста: Всяка храна носи точки. Стигнеш ли определен брой точки за деня, спираш да ядеш.

9. Спящата красавица

Тази странна диета се обляга на принципа, че докато спиш, е невъзможно да ядеш. Колкото повече време прекарваш със затворени очи, толкова повече отслабваш, нали? Диетата "Спящата красавица" е много популярна през 60-те г. на ХХ век. Последователите й, сред които и певецът Елвис Пресли, се приспиват с хапчета по цели дни, за да са сигурни, че няма да ядат през това време. За Елвис е оправдано заради една анатомична аномалия- имал е много дълго право черво.

10. Диета със сладкиши

Става доста популярна във Флорида през 1975 г., където някакъв доктор препоръчвал заедно със сладкишите да се приемат и аминокиселини. Така и не е доказан ефектът от тази диета, което не е никаква изненада.

11. Пролин

Това вече е опасно за здравето. През 70-те г. лекар на име Роджър Лин патентова "Пролин". Това е хранителна добавка от смлени рога, копита и други обрезки от кланиците, поднесени с изкуствени оцветители и ароматизатори. Продава се като напитка и осигурява 400 калории при нулева хранителна стойност. Смята се, че 58 души, които са се подложили на диета с "Пролин", са получили сърдечен удар.

12. Млечна диета

Друга сокова диета, този път с млечен шейк, става популярна в края на 70-те г. Тя изисква на закуска, на обяд и преди вечеря да се пие по един млечен шейк.

13. Хранене с въздух

Това е най-шантавата диета. Тя съчетава медитацията с гладуването и изисква от последователите да поемат само въздух и слънчеви лъчи. Нарича се също "Инедия" (от латинската дума за гладуване). Почива на постулата, че човек може да живее и без храна. Появява се през 80-те г., но колкото и да е смайващо, има последователи и днес.

14. Сос "Елизабет Тейлър"

В своя наръчник за самоусъвършенстване (автобиография на Елизабет Тейлър от 1987 г.) холивудската звезда съветва почитателите си всеки ден в 15 часа да ядат сурови зеленчуци с един от любимите й сосове - горчица, синьо сирене, оцет и див лук. Тя се кълне, че ястието помага за стройна фигура и че дължи хубостта си на него.

Поетът Джордж Байрон в албанска носия - картина на Томас Филипс от 1813 г. Съхранява се в резиденцията на британския посланик в Атина.
Поетът Джордж Байрон в албанска носия - картина на Томас Филипс от 1813 г. Съхранява се в резиденцията на британския посланик в Атина.