Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. От гласувалите 96 народни представители 94 бяха "за", а двама - "против". Целта на промените е да се създадат съсловни организации на зъботехниците и помощник-фармацевтите.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че тези медицински професии имат вече създадени свои организации - Съюз на зъботехниците в България, който е неправителствена организация, и сдружение и асоциация на бакалавър фармацевтите в България, предава БТА. 

Според председателя на здравната комисия Даниела Дариткова е важно професиите, които са регулирани, да имат своя съсловна организация, която да дава възможност за саморегулация, за контрол на качеството и за контрол над дейностите, които те изпълняват. Важно е създаването на регистри за съответните съсловия, което ще облекчи комуникацията с различните структури в системата на здравеопазването, смята Дариткова. Тя подчерта, че с промените не се нарушава функционирането на останалите съсловни организации, не се променят останалите взаимоотношения, които касаят образователните и квалификационните етапи, през които трябва да преминат съответните специалисти. Решението да се създадат отделни съсловни организации на зъботехниците и помощник-фармацевтите е въз основа на продължителни разговори и най-вече в резултат на консенсус, посочи тя.

От БСП заявиха, че приемат по принцип промените, но между първо и второ четене ще предложат редакция на текстовете. Според Валентина Найденова с промените не се решава въпросът за защитата на личните данни при вписване на специалистите в регистрите.