Докато ние я изскубваме и хвърляме като досаден плевел, в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена.

Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) - тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона. И веднага ще посегнете да я изкорените, без да подозирате колко е вкусна и полезна. Тя е роднина на калдаръмчето, което също се използва за салати. И като него има сочно червеникаво стъбло, дебело като кабел на компютър, и плоски малки листенца. Може да я видите поникнала между камъните, някъде на припек или на чисти обработени почви, където не растат високи треви.

Самата тя достига на височина до 12-15 см и когато стеблата й натежат, полягат върху почвата. Не се нуждае от наторяване и много вода. Появява се напролет - април-май и може да се бере до късна есен.

Смята се, че родината й е Индия, където е била любима храна на фамилията Ганди, а в Европа е позната от края на ХVI век.

Целия текст четете тук