Световната здравна организация (СЗО) е категорична, че бездимните тютюневи изделия са също толкова вредни колкото конвенционалните цигари. Това става ясно от писмо на престижната здравна организация до Министерство на здравеопазването.

От документа става ясно, че новите изделия, които се лансират на българския пазар, не могат да премахнат вредните въздействия на тютюна, който е по начало токсичен и съдържа канцерогенни съединения дори и в естествената си форма, още преди да бъде изгорен или нагрят.

От СЗО са категорични , че новите продукти като нагреваемите тютюневи изделия да бъдат третирани подобно на останалите такива, както предвижда и Рамковата конвенция за контрол на тютюневите изделия, по която България е страна. СЗО е единствената призната международна организация. В нея членуват 191 държави.

Становището на  авторитетната организация на практика опровергава най-силния аргумент на американския тютюнев гигант Philip Morris, който настоява неговия продукт IQOS да бъде третиран като по-малко вреден в сравнение със стандартните тютюневи изделия и да бъде облаган с по-ниска акцизна ставка. В момента нагреваемите цигари се облагат като насипен тютюн, въпреки че се продават окомплектовани и  с филтър и ставката е четири пъти по-ниска от тази на стандартните цигари.

Странно защо, обаче становището на СЗО, което е официално пратено до здравното министерство още в началото на юли,  е покрито и не се разгласява. Според високопоставени източници с него са запознати част от депутатите, които обаче не дават гласност на мнението на авторитетната организация, тъй като изчакват гласуването на промените в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащ увеличение на ставката за бездимните тютюневи изделия. Днес депутатите трябва да гледат промяната на акциза на първо четене.