Технологията CRISPR-Cas9, на която медицината възлага големи надежди, е по-малко прецизна, отколкото се смяташе досега, и предизвиква неочаквани мутации, показа изследване, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Оприличават технологията на молекулярни ножици, които селективно режат дефектни гени и ги заменят с нови участъци на ДНК. Тя обаче води до чести и значими мутации при експерименти с мишки и човешки клетки, предаде БТА.

"Резултатите показаха, че предизвикваните нежелани промени в ДНК досега са били подценени, казва Алън Брадли от лондонския институт "Уелкъм Сангър". - За генна терапия с CRISPR-Cas9 трябва да се прилагат и много предпазни мерки, като се внимава за евентуален страничен ефект."

За CRISPR-Cas9, чието авторство се приписва на Еманюел Шарпантие и Дженифър Дудна, за пръв път бе оповестено през 2012 г. Базирана е върху ензим. Технологията все още е в процес на изследвания и не е тествана на хора. Но  благодарение на нея учени успяха да коригират генетична аномалия у човешки ембриони. Това открива пътища за лечение на наследствени болести, но повдига и етични въпроси. Теоретично технологията би могла да се използва за създаване на генно модифицирани бебета, за да може да се избере например цветът на косата им или да се увеличи физическата им сила.

Резултатите от новото изследване разкриват промени в ДНК на някои клетки. Промените биха могли да активират или дезактивират важни гени и това да има тежки последици. "При редактиране на генома е изключително важно да се констатира, че получените модификации са онези, които сме искали да предизвикаме", отбеляза Робин Лъвъл-Бадж от лондонския институт "Франсис Крик", който не е участвал в изследването.