Учени от университета в Бингхамтън, щата Ню Йорк, установиха, че недостатъчната дневна светлина може да обостри симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство, съобщи Лента като цитира сайта Юрик алърт.

В по-северните географски ширини, където облачните дни през годината са повече, а слънчевите дни - по-малко, заболяването е по-широко разпространено. Обсесивно-компулсивното разстройство е психично заболяване, при което у болните се появяват натрапчиви мисли, свързани с тревожност. Засегнатите от заболяването се опитват да се избавят от въпросните мисли с помощта на повтарящи се ритуални действия, предава БТА.

Учените изследвали данни за разпространението на обсесивно-компулсивното разстройство в различни региони и изяснили в кои географски ширини то е най-често срещано. В по-северните географски ширини по-малкото количество слънчева светлина води до несъгласуваност на циркадните ритми с денонощния цикъл. Това може да обостри симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство у пациентите и да увеличи риска от появата му у здрави хора.

Известно е, че засегнатите от обсесивно-компулсивно разстройство трудно заспиват и спят по-дълго, за да компенсират загубените часове сън. Подобни закъсняващи циркадни ритми обострят протичането на заболяването. По мнението на учените, следващи изследвания ще допринесат да се разработят методи за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство чрез нормализиране на съня.