Кучетата помогнаха да се открие терапия на рака на костите при децата

Ракът може да засегне всеки орган в тялото, а различните видове рак изискват различно лечение и изгледите за излекуване също варират. Ето защо, макар да ги слагаме в една кошница, всеки вид рак си е отделна болест. Това се вижда и чрез сравняване на видовете рак, от които страдат други бозайници - например котките и кучетата, или чрез сравняване на даден вид рак при различни видове - например рака на кожата при хората и при кучетата.

Оказва се, че онези видове рак, които са бич за хората, се проявяват другояче при домашните им любимци.

Човешкият аспект

Петте най-опасни вида рак при хората са на гърдата при жените, на простатата при мъжете и после на белите дробове, на дебелото черво и на кожата и при двата пола.

При домашните животни 5-те най-опасни вида са други. Затова няма колоноскопия за ретривъри, нито тест за специфичен простатен антиген на персийски котки. Тези видове рак са крайно редки при животните. Освен това те не пушат, така че и ракът на белия дроб е необичаен за тях. Но има 5 вида рак, които са общи за животни и за хора.

На млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е първи по честота при женските кучета и трети при котките. Това обаче важи само за страни без превантивни програми. Отстраняване на яйчниците преди първия мензис намалява рязко риска от заболяването. Най-добре е то да се направи на 6-месечна възраст и при кучетата, и при котките.

Открива се с внимателно опипване и почесване по протежение на млечните жлези по корема. Всяко по-твърдо образувание там трябва да бъде огледано от ветеринар.

Лимфом

При котките всеки трети рак е на лимфата. Най-често се открива в стомашния тракт. Кучетата също го развиват. От него например умряха и двата териера на президента Буш-младши - Барни и Мис Бийзли. При човека някои видове лимфом са лечими, други не. При животните болестта е нелечима, но с химиотерапия те страдат по-малко и изкарват около година повече. За тях това е голяма преживяемост.

При котките симптомите са повръщане, диария, липса на апетит, кръв в изпражненията и загуба на тегло. При кучетата - уголемяване на лимфните възли, пиене на много вода и често уриниране.

Котешкият лимфом се развива в стомаха или червата и може да се познае по отказа от храна. При кучетата най-лесно се проверяват за подуване подкожните лимфни възли под муцуната и зад колената. При 50% от случаите лимфомът при кучетата променя метаболизма и води до силна жажда и често уриниране.

На кожата

Макар от рак на кожата да страдат и хора, и живитни, болестта се проявява по различен начин. Крайно рядко е например куче или котка да хване този вид рак от прекалено излагане на слънце. Най-чест при кучетата е ракът на т. нар. мачтови клетки, който се появява понякога и при котки. При хората обаче той е много рядък. Повечето хора не са и чували за такива клетки в кожата им, но тъкмо те реагират при алергии като сенната хрема и ужилването от пчела.

Кожният тумор от този вид при животните се напипва лесно. Той е подутина и прилича на доброкачествено мастно образувание. Но по-често е розов или червен и се лющи. Открива се с прост тест, извършван чрез аспирация с тънка игла, и се отстранява хирургически. При по-остра форма след това се прилагат облъчване и химиотерапия.

Меланомът при животните е рядкост, за разлика от хората. Отново за разлика от тях при кучетата той се открива най-често в устата или в леглата на ноктите. При котките най-често е в ириса на очите.

Появи ли се на устата на кучето, е много агресивен. Друго място, където често се появява, е на върха на лапите. Симптом за меланом е счупеният нокът. Подутината там е повърхностна, болезнена и кърви. Кучето я ближе, за да спре кръвта, но тя потича пак след няколко дни. Подутините не бива да се изтискват, защото се уголемяват още повече.

На устата

Рядък при човека, този вид рак е доста чест при кучетата и котките. Симптомите му са лош дъх, кръв в слюнката, влошен апетит и трудности при дъвченето и преглъщането. При котките туморът в устата блокира слъзния канал и стопанинът може да забележи сухота в едното око на котката или промяна в лицевата й симетрия.

На костите

Остеосеркомът, или ракът на костите, е болест, по която хора и животни си приличат. При кучетата тя служи за модел на същата болест при децата, тъй като има еднакво поведение. По-честа е при кучетата, отколкото при децата, и затова напредъкът в лечението й при животните доведе до успехи в лечението на децата. Това е още един пример, че кучето е пръв приятел на човека.

Хирургическите методи за лечението й при кучетата се приложиха директно в педиатрията - нещо, което нямаше как да се направи при модели на същата болест с мишки. Най-значимият принос на кучетата за лечението на болестта при човека е техниката за отстраняване на тумора от крайник, без да се реже самият крайник.

При кучетата и котките ранен признак на остеосарком е окуцяването. Костта се разрушава от тумора и животното престава да пренася тежестта върху този крайник. Други признаци са загубата на тегло и много болезнените подутини по крайниците. Макар че стопаните трудно приемат ампутацията, тя подобрява рязко качеството на живота на любимеца им. Химиотерапията забавя разсейването на тумора и ако има късмет, той изкарва повече от година след нея.

Как се разпознава ракът

на домашния любимец

Домашните кучета и котки също страдат от рак и стопаните им могат да го разпознаят по общо 10 признака, за да ги заведат навреме на ветеринар. Макар някои от тези признаци да се отнасят и за други болести, те също са сериозни и изискват незабавна медицинска намеса. 10-те признака са:

1. Кръв от устата, очите, носа или някъде по тялото, както и в урината.

2. Промяна в навиците на уриниране и дефекация.

3. Язви по кожата, които не минават.

4. Лоша миризма от устата или от тялото.

5. Трудно дъвчене и преглъщане.

6. Отпадналост, отказ да играе.

7. Загуба на апетит.

8. Загуба на тегло.

9. Подутини и отоци, които се увеличават.

10. Окуцяване или влачене на крайник.