От всички страни в света най-здравословно се живее в Сингапур, става ясно от списък на агенция "Блумбърг", съставен по данни на ООН и Световната банка. Включени са държави с население над 1 млн. души. Подредбата е по рейтиг на здравните грижи, от който се вади рейтингът на здравните рискове.

И двата рейтинга са осреднени за 5-годишен период. Първият включва средна продължителност на живота и причини за смъртността. Вторият оценява рискови фактори като процент на пушещите младежи, брой на хората с висок холестерол и брой на имунизациите.

Сингапур застава начело с 89,45%, втора е Италия с 89,07%, трета е Австралия с 88,33%. Израел е едиствената държава от Близкия изток в първата десятка. В първите двайсет липсва страна от Северна и Южна Америка. Великобритания също е изпаднала оттам. Тя е 21-а със 76,84%. Пред нея са още Белгия, Ирландия и Норвегия.

На дъното на скалата е Свазиленд - тя е най-нездравословната страна в света с едва 0,26%. От Африка са и всички останали в последната десятка.

"Думата "здравословен" в класацията обаче е проблематична. Ако тя се приравни към качество на живота, а не към продължителност на живота, тази класация ще добие друг вид. В някои бедни страни хората живеят донякъде щастливо.

Чад например. Макар да е в самото дъно на класацията, местната кухня се оказа най-здравословната в света.

Най-здрави:

1. Сингапур

2. Италия

3. Австралия

4. Швейцария

5. Япония

6. Израел

7. Испания

8. Холандия

9. Швеция

10. Германия

Най-болни:

1. Свазиленд

2. Лесото

3. ДР Конго

4. Чад

5. Мозамбик

6. Бурунди

7. Малави

8. Ангола

9. Уганда

10. Камерун