Много деца започват да ядат храни, които съдържат много захар в най-ранна възраст. Това кара вкусовите рецептори на детето да намалят чувствителността си, правейки нормалната храна да изглежда не толкова привлекателна. Съществуват и храни, които децата не трябва да ядат поради физиологичните характеристики на техния все още недоразвит организъм.

Кои са продуктите и добавките, които не трябва да давате на наследника си?

1. Натурален сок

Соковете са популярни сред децата от различни възрасти. Те са удобни и се предлагат в ярки опаковки. Но с това преимуществата на пакетирания сок свършват. Чаша сок съдържа 5-6 чаени лъжици захар. Разтворената захар незабавно се абсорбира в кръвта, което е лошо за метаболизма на въглехидратите.

Педиатрите препоръчват да се яде плод вместо да се пие сок. Благодарение на фибрите в плодовете сокът се абсорбира постепенно. Ако все пак сте любителити на течната форма на плодовете, давайте на хлапето прясно изцеден сок или смути.

2. Кисело мляко

За да изберете здравословно кисело мляко, трябва да прочетете съставките. Не купувайте подсладените варианти на този продукт. Плодовите кисели млека много захар, мазнини и калории, което води до наднормено тегло и повишават риска от диабет при децата.

3. Зърнени култури

Корнфлейксът, мюслито и други подобни храни изглеждат много здравословни в рекламите, които твърдят, че съдържат много витамини и минерали. Всъщност тези храни не съдържат никакви полезни елементи, но пък са фрашкани със захар. Всички здравословни елементи на царевицата, пшеницата, овеса и другите култури, от които се правят зърнените закуски, се отстраняват по време на производството и остават само въглехидрати.

Целия текст четете тук