Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване на червата, което има автоимунен характер. Какво представлява и как да спрем развитието му, обяснява гастроентерологът д-р Ивелина Банкова – асистент по вътрешни болести в Александровска болница.

Болестта на Крон спада към групата на хроничните възпалителни заболявания на червата, заедно с улцерозния колит. И двата здравословни проблема засягат млади хора между 17 и 40 години. При болестта на Крон целта е да се постигне ремисия – да се спре развитието й. Тя може да засегне и други органи и системи, не само червата, а ставите, панкреаса. Заболяването спада към групата на автоимунните заболявания. Смята се, че за възникването му оказват влияние наследствеността, стресът и хранителният режим. Неписано правило е, че колкото по-рано се появи едно автоимунно заболяване, толкова по-лошо протича.

Болестта на Крон може да засегне целия храносмилателен тракт от устата до ануса или само отделен сегмент. Възпалението най-често поразява последната част на тънкото черво. Може да засегне стомаха, дванадесетопръстника, дебелото черво.

Целия текст четете тук