Алцхаймер, също като рака и инфаркта, е болест на богатите. Причината е, че поразява най-вече старци. След като човек навърши 65 г., рискът да развие алцхаймер се удвоява на всеки 5 г. Ето защо колкото по-богата е една държава, толкова по-дълго живеят гражданите й и съответно толкова повече от тях са застигани от деменция.

Болните в момента в света са 45 милиона. Но реалният им брой е по-голям, тъй като при мнозина болестта още няма прояви, а в ранните й стадии тя трудно се диагностицира.

Пълна мистерия е какво я причинява. Знае се, че в мозъка на болните се трупа белтъчна плака и тя убива невроните. На скенер мозъкът изглежда като прояден.

Може би това струпване на белтък е естествен биохимичен процес, пред който човек е беззащитен. Макар нежелан, то е нормален аспект на старостта. Учените обаче отказват да приемат това и все търсят някаква външна причина. Намерили са доста - от бактериалните и вирусните инфекции, през травмите на главата та чак до пушенето. Сега испанско изследване, оповестено в "Сайънтифик репортс", добавя още една - гъбичките. Според д-р Луис Караско от Мадридския университет алцхаймер се причинява от гъбична инфекция.

Той е изследвал мозъчна тъкан от 25 души. От тях 14 (на 82 г. средно) са страдали от алхаймер. Другите 11, застигнати от смъртта на около 61 г., нямали признаци на болестта приживе. Бройката е твърде малка, за да се правят обобщения, но пък откритието на испанския екип е смайващо. Всеки от заболелите е имал и гъбички между невроните. Нито един от другите не е имал такава инфекция.

Тук въпросът е каузален. Дали гъбичките се развиват в болен от алцхаймер мозък или болестта поразява мозък, заразен с гъбички? Проучването на д-р Караско няма как да отговори на този въпрос. Но всичко, което знаем за болестта, добре пасва с всичко, което знаем за гъбичките. Алцхаймер се развива бавно също като нелекуваните гъбични инфекции. При болните има и възпаления, каквито би предизвикала и една гъбична инфекция. И накрая - кръвоносните съдове на болните от алцхаймер са увредени точно както от гъбична инфекция в тях.

Ако са гъбички, каква по-добра новина! Вече се създадени мощни средства срещу тях и лесно ще се комбинира ефикасен лек за алцхаймер.

Но нещо не се връзва. Една от причините за болестта е добре изучена - макар и в редки случаи тя се предава по наследство заради мутации в един от 3 гена. Съвсем невероятно е 100% от носителите на генни мутации да са се заразявали и с гъбички през живота си.

А дали причинно-следствената връзка не е обратна - болестта да прави мозъка беззащитен пред гъбички. Вече се знае, че алцхаймер уврежда кръвно-мозъчната бариера, която пази мозъка като щит срещу токсините и патогените в тялото.