За пръв път САЩ отчитат нарастване на продажбите на лекарство, което сваля холестерола с много, но е скъпо. Заради цената пралуент така и не можа да стане най-купуваният медикамент в света, каквито бяха прогнозите при одобряването му за продажба през 2015 г.

Сега обаче се оказва, че употребата му е свалила смъртността при хората с нива на "лошия" холестерол над 100 с цели 29%, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Данните за това са от проучване с над 18 000 болни и бяха докладвани на 67-ият конгрес на Американското дружество на кардиолозите в Орландо, щата Флорида.

Пралуент излиза 14 600 долара годишно, а се пие до живот. Произведен е от "Санофи". "Цената е съобразена с ползата от лекарството, а не с пазара", каза служител на фирмата. Той добави, че родният му брат е с 3 инфаркта и се нуждае спешно от ново средство за контрол на холестерола.

При клинични тестове пралуент свалял нивото на LDL холестерола, наричан "лош холестерол", с поне 40%. Този ефект се получил и при пациенти, които вземат статини, за да намалят нивото на мазнините в кръвта. Другото име на лекарството е алирокумаб.

Все още се спори доколко широко да се прилага медикаментът. Одобрен е за хора, които са изкарали инфаркт, инсулт, имат болки в гърдите или холестеролът им е опасно висок по наследство. Само в САЩ поне 10 милиона души попадат в тази категория. Не е ясно колко от тях приемат и максималната доза статини, която организмът им може да понесе.

В Европа пралуент бе одобрен за продажби почти едновременно със САЩ. За разлика от Америка обаче тук лекарството се предписва и на застрашените от удар.

За пралуент очакванията бяха да носи милиардни печалби годишно, но засега не се оправдават. САЩ имат опит с такъв бестселър - през 2014 г. на пазара излезе совлади срещу хепатит С. При цена за 1 хапче 1000 долара за 1 г. бяха продадени 12,4 милиона броя за $ 12,4 млрд. и това раздруса здравните застрахователи.

Пралуент е инхибитор на белтъка PCSK9, който кара холестерола да се трупа. Разработен е след откритието, че хора с генни мутации, блокиращи този белтък, имат много нисък холестерол и не боледуват от сърце.

Пралуент се инжектира от самия пациент през 2 седмици. Една доза струва 560 долара. Скъпо е, защото е моноклонално антитяло, получено от модифицирани живи клетки.

"Ню Йорк таймс" дава пример за действието на пралуент с жена, която получила инфаркт на 39-годишна възраст през 2006 г. Оттогава тя е на статини, но въпреки това лошият й холестерол е 167 при допустимо за нея ниво между 70 и 100. Преди 7 месеца тя започнала да взема пралуент като доброволец и холестеролът й паднал под 50.