Това предупреждава чл.-кор. проф. д-р Чавдар Славов, дмн, един от най-известните български уролози. Автор е на над 300 научни труда, 16 монографии и учебници. Разработва и въвежда в България реконструктивните операции на мъжката уретра с лигавица от устната кухина. Създава за урологичната практика над 10 диагностични и 16 оперативни методики. Специализирал е във Франция, Белгия, Русия, САЩ, Великобритания, Германия. Бил е национален консултант по урология и зам.-министър.

- Кои всекидневни дейности могат да доведат до репродуктивен проблем при мъжете?

- Проучване на австралийски учени, изнесено на конференция на Американската асоциация по урология, установи връзка между употребата на лаптопи и смартфони и мъжкия стерилитет. Прекомерната работа с лаптоп на коленете или държане на телефона в джоба на панталоните могат да намалят качеството на спермата заради йонизиращите лъчения, които излъчват. И това вече е научно доказано.

- Колко често мъжете трябва да посещават уролог?

- Първото посещение трябва да е до 3-годишна възраст, за да могат навреме да се открият някои вродени заболявания като задържан тестис, които изискват по-спешно лечение. Профилактичен преглед при уролог до 18-20-годишна възраст също трябва да има, за да се проследи развитието на пикочно-половата система.

При мъже между 20 и 40 г. рисковете се увеличават заради инфекции по полов път, които могат да доведат до безплодие. Това е и възрастта, в която се развива рак на тестисите. Той е лечим, когато е открит в ранен стадий.

След 50-годишна възраст пък се развива рак на простатата. В над половината от случаите той е без симптоми.

- Каква грижа трябва да полагат младите мъже, за да създадат поколение?

- На първо място не трябва да се страхуват от прегледа при уролог и да не го посещават само когато възникне проблем. Оттам нататък грижата опира до това да не се прекалява, без значение дали с цигари, алкохол и други вредни навици. Аз съм против пълните забрани, но не трябва да се прекалява.

- Какво още предлагате за повишаване на шансовете за бебе?

- Едно от важните неща е превантивната медицина. Обсъждаме с кмета на София Йорданка Фандъкова в училищата и детските градини да започнат да се правят прегледи на момчетата след информирано съгласие на родителите.

Нашият екип от болница “Царица Йоанна - ИСУЛ” има тази готовност. Те са с цел превенция най-вече на състояния като крипторхизъм (задържан тестис). Това е една от водещите причини за стерилитет при мъжете. 7-8% от момченцата се раждат с този проблем. Той е лечим, но трябва да се установи до 3-годишна възраст.

От 2013 до края на 2014 г. работеше експертен съвет по превантивна медицина в Министерството на здравеопазването, но по неясни причини той бе закрит и не можа да изпълни задачата си. В училище може да има и нов предмет - “Човекознание”, който да се съсредоточи върху анатомията.

Трябва да се засили и присъствието на уролозите-андролози в комисиите за лечение или извършване на асистирана репродукция. Необходимо е да се създаде и регистър на двойките с репродуктивни проблеми.

На последната конференция, организирана от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ и свързана с репродуктивните проблеми сред младите хора, се взе и още едно решение - да се изучава повече влиянието на факторите от трудовата и околната среда.