Увлечен по готварството психолог от университета в Оксфорд обяви, че е създал идеалния сандвич. Според д-р Шарл Мишел той трябва се яде на хубава музика, да му се даде колоритно име и на вид да е толкова прекрасен, колкото и на вкус.

Идеалният сандвич е висок 7 см, широк е 5 см и има 9 слоя. Изяждането му е преживяване за всички сетива. За максимална наслада не се сервира в чиния, нито с прибори за хранене.

В рецептата за успех на идеалния сандвич 30% се дължат на мириса, 25% – на външния вид и на звуците, които яденето поражда. Вкусът дава едва 15% от успеха.

Мишел, чиито имена съвпадат с тези на бивш министър-председател на Белгия, работи в университетска лаборатория, но е и готвач в ресторант. Той е експерт по гастрофизика - науката за взаимодействието на човека и храната.

Ето 9-те слоя (отгоре до долу) в идеалния сандвич:

- Горната част на топло пълнозърнесто хлебче, поръсена със сусамово олио;

- Леко лют чили сос;

- Листа от маруля и кръгчета нарязани корнишони;

- Сочни резени узрели домати;

- Хрупкави ленти шунка и пържен лук;

- Парчета разтопено сирене "Камамбер";

- Телешко кюфте със сос за барбекю, черен пипер и нарязан на ситно лук;

- Кетчуп;

- Долната част на хлебчето, залята със соев сос.

Според майстор Мишел съчетанието на топлото хлебче с кюфтето дава идеално ухание. Мирисът на другите свежи съставки засилва усещането, че предстои деликатесно угощение.

Сандвичът трябва да се предлага в салфетка, а не в чиния с прибори. Взета в ръка, меката, топла питка настройва рецепторите в устата за наслада до последната хапка.

Според Мишел човек яде с очите и ушите си точно колкото и с устата. Звукът на хрупкавите шунка, бекон, марули и лук, стривани в устата, примесен с приятна музика, подсилва преживяването.

"Ние възприемаме храната с всичките си сетива и е научно неиздържано да мислим за вкуса само като за усещане в устата", казва Мишел. За него идеалният сандвич е 30% умами (японска дума за магическия пети вкус) 25% – солен, 20% – сладък, 15% – кисел и 5% горчив. И за да се усети в пълнота тази комбинация, сандвичът трябва да е съобразен с размера на устата - 5 см широк и 7 см висок. Плюс още 2 см височина заради пухкавия хляб, в който пръстите потъват. Според Мишел даването на колоритно име надгражда очакването за пиршество.

„Вкусът е само един компонент на насладата от храната. Тя е представа, създадена в ума чрез стимулация на всички сетива. Научно неточно е да я свеждаме само до рецепторите в устата", казва Мишел.

Изследването му доказва, че човек яде и с ушите си. Представете си колко разочароващо е да не чувате омайните звуци от схрускването на 9-те слоя на сандвича!

Упътване към насладата (сензорна формула)

Виж го. Чуй го. Опитай го. Помириши го. Дръж го в ръце. Яж го без прибори, за да усетиш топлината.

Идеална височина е 7 см според размера на устата, за да се усетят заедно всичките вкусове.

Слушай хрупкането (звуците при дъвчене увеличават удоволствието).

Избери (създай) подходяща атмосфера -любимата музика увеличава насладата, силната пречи.

Без чиния. Само сандвичът в салфетка запазва топлината и сочността до последната хапка.

1. Горен хляб

Затоплен и поръсен със сусамово семе. (Удря в ноздрите и провокира сетивата.)

2. Първи сос

(Лютият чили сос освобождава ендорфини в мозъка - хормоните на насладата.)

3. Свежи зеленчуци

(Листа маруля и кръгчета корнишони създават свежест и хрупкави звуци, които повишават умами възприятието.)

4. Зрял домат

(Резен от 1 см добавя важния 5-и вкус умами, сочност и аромат.)

5. Хрупкав слой

(2 резена свинска шунка и пържен лук добавят втория хрупкав и звучен слой.)

6. Сирене

(2 резена сирене "Камамбер" се разтапят след затопляне върху месото и му добавят сочност и аромат.)

7. Месо

(1 см телешко кюфте с до 30% мазнина, сос за барбекю, черен пипер и кълцан лук с чудесен вкус, мирис и текстура.)

8. Втори сос

(Размазан кетчуп близо до началото на сандвича, за да докосне бързо езика и да омае пръв вкусовите рецептори.)

9. Долен хляб

(Залят със соев сос, добавя сладък и солен вкус към умамито, поема сока на месото.)

Шарл Мишел работи в кухнята
Шарл Мишел работи в кухнята