"Мит е, че веднъж размразената храна не може да се замразява повторно", обяви пред в. "Ню Йорк таймс" Тина Ханес, експерт по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ.

Всяка сурова или сготвена храна, която е била размразена, може да се замрази пак, стига да не е развалена. Нужно е и да е била размразена правилно, т.е. в хладилник, а не на кухненския плот.

Това важи и за суровото месо, птиците, рибата и морските храни, а също за плодовете, зеленчуците, хляба, сладкишите и др., уточни тя.

"Много често питат на нашата гореща линия, затова повтарям - безопасно е да се замразява повторно храна."

Размразяването обаче не бива да става на стайна температура или под струя топла вода от чешмата, "защото бактериите са като нас - обичат топлото и бързо се размножават".

Не може да се замразяват повторно месо или риба, ако са били размразени в микровълнова печка или под струя студена вода от чешмата.

Ако размразявате храна в съд със студена вода, тя трябва да е опакована в найлонов плик и водата да се сменя през 30 минути. След това храната да се сготви незабавно, а не да се пъха обратно във фризера.

Ако ще замразявате нещо повторно, направете го бързо, за да не се развали и да замирише.

Размразени в хладилника пиле, риба и морски храни трябва да се изядат или да се замразят повторно в рамките на 1-2 дни, обясни Тина Ханес.