Твърди се, че в първите 5 секунди храната не може да я налазят микроби. Така че няма да се поболеете, ако веднага вдигнете изпуснатия залък и си го изядете.

Тази градска легенда е подложена за пръв път на научна проверка през 2003 г. от Джилиън Кларк, студентка по микробиология в Илинойс. Тя намазва гладки и грапави керамични плочки с бактерията Е-коли, която причинява разстройство, повръщане и диария. После оставя върху тях ментови бонбони, вафли и карфиол. Бактерията скача във всички тях в рамките на 5 секунди. При това от плоски плочки полепват повече бактерии, отколкото от грапави.

Проф. Пол Доусън от университета "Клемсън" в Северна Каролина отива по-далеч в изследването на въпроса. През 2007 г. той пише в списанието по приложна микробиология, че мръсотията по пода е по-важна от времето, което храната остава на него. Той измерва и степента на заразяване с бактерии в изпуснат залък хляб. Според проф. Доусън е по-добре да си изпуснеш залъка на килим. Тогава за 5 сек на него се пренася под 1% бактерии салмонела. Ако обаче залъкът падне на плочки или на дървен под, замърсяването със салмонела е 70%.

Заразяването става в мига, в който залъкът докосва пода, особено ако е гладък. Но броят на бактериите е различен. От 3-ата до 30-ата секунда престой на залъка на пода той нараства 10 пъти.

Така проф. Доусън доказва, че правилото за 5-те секунди е лъжливо. Ако ли пък случите на вирулентен щам Е-коли, и съвсем малък брой бактерии ще ви разболеят.

Проф. Доусън не кусва нищо, паднало на пода. Tой казва, че правилото е най-подвеждащо за деца и за стари хора, чийто имунитет още се изгражда или вече е отслабен. А ако подът е видимо мръсен, правилото не важи за всички възрасти.

И все пак, ако сте страшно гладни и ви се свиди изпуснатата храна - вдигайте я бързо, но от килим. Тогава има шанс да не ви навреди.