Много хора сипват сметана на прах в сутрешното си кафе, като си мислят, че тя е по-здравословна от течната. Всъщност сметаната на прах не е млечен продукт и е по-вредна от истинската сметана.

Да се добавя сметана към кафето, става модно през в началото на 60-те г. на ХХ век. Но тогава тя е просто сметана със захар и с нея и кафето става чудесно. С годините в сметаната взеха да слагат и други неща, и то все синтетични. Днес е пълна с адитиви и подсладители. Според етикета на едно шише с течна сметана тя съдържа: вода, фруктозен сироп, частично хидрогенирано соево олио, под 2% натриев казеинат (това е млечен дериват), дикалиев фосфат, моно- и диглицериди, натриев силикат, синтетичен овкусител и карагенан.

Дори човек да е фармаколог, за него този списък ще е донякъде непонятен. За всички останали той е съвсем неразгадаем. Ето защо не може да се очаква те да знаят какви ефекти върху здравето има всяка от тези съставки.

Фруктозен сироп - Това е вид захар, която се извлича от царевица, а тя е генно модифицирана. Освен това при самото производство царевичната скорбяла се потапя в хлороводородна вана;

Частично хидрогенирано соево олио - Това е трансмазнина, най-вредният вид от всички мазнини, които човек поема. Те разболяват сърцето и от тях се хваща диабет;

Натриев казеинат - Това е белтък, съдържащ се в млякото. И понеже не е лактоза, се казва, че сметаната не е млечен продукт. Той само й придава млечен вид и вкус. Добавят го още в пластмаси и бои. Причинява алергии.

Така че вместо с тази гадост пийте си кафето чисто. То е богато на фитохимикали. Полезно е при диабет, срещу някои видове рак, паркинсон и алцхаймер.

Но ако вече сте свикнали да пиете кафето си със сметана, опитайте как е на вкус домашната, която можете да си приготвите по следната рецепта.

Съставки

1 консерва кокосово мляко (250 г)

2 препълнени чаени лъжици какао на прах

Приготвяне

Отворете консервата и изсипете съдържанието й в достатъчно голяма чаша или паничка. Тъй като кокосовото мляко е по-гъсто от българското кисело мляко, разбийте го с вилица. Добавете какаото на прах и бъркайте, докато се хомогенизира.

Сега вече може да сипете сместа в кафето си. За чаена чаша кафе стигат 3 лъжички, като може да добавите и мъничко захар. Остатъкът от сметаната дръжте в хладилник. Ще ви стигне за цяла седмица.