Има двоен риск за кожен рак

Хората с присадени органи са изложени на много голям риск да развият смъртоносен рак на кожата, установи ново изследване.

Учените смятат, че виновни за това са медикаментите, потискащи имунната система, за да не отхвърли присадения орган. Те съветват хората след трансплантация да избягват слънцето и да ходят редовно на лекар за всякакви необичайни образувания по кожата.

"Проверихме голям брой хора с присадени органи и установихме двойно по-честа поява на инвазивна меланома в сравнение със средната", казва Хилари Робинс, водеща на научния екип от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ.

"А смъртните случаи от меланома са три пъти повече, отколкото при хората без присаден орган. Това показва, че меланомата се развива агресивно при потискан имунитет. Друг извод от изследването е, че медикаментите увеличават увреждането на ДНК от утравиолетовите лъчи и при излагане на тези лъчи бързо се развива меланома. Рискът е много голям и затова хората с присадени органи изобщо не бива да стоят на слънце."

Рискът човек да развие меланома през живота си е 1:55 за мъжете и 1:56 за жените. Но според екипа от "Джонс Хопкинс" при хора с присаден орган този риск скача двойно на 1:28. А рискът да умрат от рак на кожата в следващите 10 г. при тях се утроява от 10% на 30%.

За медикамента против отхвърляне на присаден бъбрек азатиоприн вече се знае, че предизвиква левкемия, лимфома и рак на кожата. Смята се, че този негов карциногенен ефект се отключва от слънцето. Но според екипа от "Джонс Хопкинс" всички лекарства за потискане на имунитета отключват рак.

Изводите на учените се основават на данни за 139 331 души с присадени органи в САЩ, събирани от 1987 до 2010 г. Половината от тях са с чужд бъбрек, 25% имат присаден черен дроб, 11% са си сменили сърцето, а 5,9% - белия дроб. Останалите са с повече от един присаден орган.