Хънтъровият музей на анатомията в Лондон се разделя с перлата в колекцията си - скелета на Чарлз Бърн, наричан още Ирландския гигант. След повече от 200 години като експонат ще се изпълни последната воля на покойника да бъде погребан с почести, пише в. "Гардиън".

Бърн е живял през XVIII век и е страдал от наследствена форма на гигантизъм. Заради нея е стигнал на височина до 2,31 метра. Преди да умре, той помолил приятелите си да го сложат в оловен ковчег и да го хвърлят в морето. Искал е да попречи на гробокопачите да ексхумират тленните му останки и да ги продадат на медицинското съсловие. Плановете му били осуетени, но вече няколко години музеят е подложен на засилващ се натиск да изпълни последното желание на гиганта.

Самият музей току-що затвори за 3 години и ще бъде изцяло обновен. Управата му обяви, че обмисля през това време да извърши погребението, желано от покойния.

В изявление на говорителя на Кралския колеж да хирурзите се казва: "Хънтъровият музей се затваря до 2021 г. и през това време скелетът на Чарлз Бърн няма да бъде изложен на показ. Съветът на настоятелите на Хънтъровата колекция ще обсъди въпроса през периода, в който музеят не работи."

Бърн е роден през 1761 г., но напуска своето село в графство Дери В Северна Ирландия още като юноша. Тръгва да си търси късмета, обикаля из Англия и се показва като куриоз на зяпачите. Става знаменитост в Лондон и за него е създадена пантомимата "Казусът на гиганта". Нанася се в апартамент на "Чаринг крос".

Животът му обаче се обръща, когато е обран в кръчма и губи всичките си спестявания. Пропива се бързо, после хваща туберкулоза и умира едва 22-годишен. Един лондонски вестник от онова време пише: "Искайки тялото му, цялата лекарска гилдия обгради жилището на клетия ирландец като тълпа харпунисти около огромен кит".

Приятелите на Бърн изпълняват волята му и уреждат да бъде погребан в морето при Маргейт. Но вероятно заради подкуп погребалният агент е подменил трупа и знаменитият анатом Джон Хънтър, пионера на шотландската хирургия, се сдобива с тленните останки на Бърн.

След 4 години скелетът на гиганта се появява в частната колекция на Хънтър и оттогава повече от два века е постоянно изложен на показ в музея под егидата на Кралския колеж на хирурзите.

Досега музеят и колежът отхвърляха всякакви призиви скелетът да бъде махнат от експозицията, като изтъкваха на неговата голяма "образователна и изследователска ценност". Той би могъл например да се използва за сравняване на гените на Бърн с гените на живи хора, страдащи от същата болест - акромегален гигантизъм.

Д-р Томас Мюнцер обаче, който е изследвал случая на Бърн, казва: "Вие или аз можем да си дарим телата за медицински изследвания. Но това не предполага някой от нас да бъде изложен на показ като знаменитост или като куриоз. Няма смислена причина скелетът на Бърн да продължава да бъде показван. Погребението е единственото хуманно, разумно и морално нещо, което трябва да се направи."

Дори Карла Валънтайн, уредник на музея по клинична патология към университета "Куин Мери" в Лондон, няма възражения по въпроса. Тя казва: "Повечето от нашите експонати са от времената преди да се е изисквало изричното съгласие на умиращия. Но в случая с Чарлз Бърн имаме неговото изрично нежелание тялото му да се използва за медицински цели. Трябва да се съобразим с него."

Вече има инициативен комитет за погребване на останките на Чарлз Бърн в родното му село Дръмълън в Северна Ирландия.

Колекцията на Хънтъровия музей. В средата е големият скелет на Бърн.
Колекцията на Хънтъровия музей. В средата е големият скелет на Бърн.