Как бързите промени на времето влияят на здравето? А при хронично болни? Увеличават ли се тези, които търсят лекар при резки промени на времето? Лошото въздействие от магнитните бури факт ли е, или фикция? С тези въпроси се обърна към в. "24 часа" читател от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот и храненето. Можете да ги задавате на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Отговаря доц. д-р Любомир Киров - преподавател на студенти по медицина, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България:

Повечето хора приемат, че стресът се предизвиква от психическо претоварване, но не е точно така. Всяка рязка промяна в средата като например студено (топло, сухо) влажно, високо/ниско атмосферно налягане и др. води до стрес, на който организмът реагира и се стреми да постигне равновесие. В повечето случаи се справя, но когато се случва хора с определени болести или тези фактори действат дълго време, настъпват неблагоприятни последици.

Не съм водил статистика дали се увеличават пациентите при резки обрати на времето. Но при промени в атмосферното налягане зачестяват оплакванията от главоболие, световъртеж, гадене. Варира и кръвното налягане.

И здравите, и болните трябва да се съобразяват с повишените температури през лятото, както и с продължителността на престоя си под слънцето. И двете групи са изложени на риск от слънчев или топлинен удар. При първия основната причина е продължителното излагане на главата на слънце, а във втория - общото затопляне дори без излагане на слънце (престой в топли, задушни помещения). Затова трябва да се носят светли дрехи, които не прилепват по тялото и позволяват достатъчна аерация, и шапки за предпазване от лъчите. Престоят в душни помещения да се избягва.

През лятото загубата на вода е по-голяма, така че е нужно да се приемат редовно течности, за да не се стигне до дехидратация. Това, разбира се, не означава да се “наливаме”. Жаждата е достатъчно ясен сигнал.

Особено чувствителни към високите температури са възрастните хора и децата. В напредналата възраст често са налице и сърдечни болести, които изискват повишено внимание.

Летните жеги естествено понижават кръвното налягане, което често налага намаляване на дозата на приеманите за хипертонията медикаменти. Това обаче изисква стриктно да се следи кръвното особено при промяна на местоположението - висока/ниска надморска височина, което е свързано с промяна в атмосферното налягане. Внезапната динамика може да доведе до бърза промяна в кръвното, която да се удължи. На морския бряг се очаква кръвното да е по-ниско, в планината - по-високо. В първия случай може да се наложи да се намалят още медикаментите, а във втория - да се премине към обичайната доза. Възможно е и да няма резки промени. По-бързо настъпват реакции, които се дължат на изменящото се атмосферно налягане, но при рязка смяна на метеорологичната обстановка.

Студът може да провокира стенокардия (гръдна болка) при хора с това оплакване. Когато човек се е напекъл на плажа, не трябва да се потапя бързо в морската вода или в басейна. Това е рязка промяна, която е неблагоприятна и за здравите, и за сърдечноболните. Може да предизвика стенокардия (гръдна жаба) или по-лошо. Преди да се влезе във водата, да се направи обтриване и после обливане на тялото. Така се осигурява плавен преход от топло към студено, което елиминира стреса.

В много от хотелите вече има спа центрове със сауни. Сърдечноболните да ги избягват и да бъдат внимателни с парните бани. Басейнът е добро място за  тях.

Повишената влажност на въздуха в топло време засилва отрицателните ефекти на високите температури. Тя обостря астмата и влошаване състоянието на хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

При алергиите има сезонност, когато са свързани с алергени през определен период от годината. Повечето хора имат този проблем и ако причината за него е установена, се съобразяват с алергията си и знаят как да се предпазят. През лятото всички прекарват по-дълго на открито, посещават и нови места, което излага на повече рискове за алергии - насекоми, спално бельо в хотели (не се знае какъв е перилният препарат), сапуни и шампоани и т.н. Трябва да се има предвид и излагането на полени - през юни на липите, през юни, юли и август - на житните треви, копривни растения и др. Слънчевата алергия, най-общо, също създава неприятности. 

На въпроса за магнитните бури не мога да отговоря коректно, тъй като не считам за необходимо да проверявам има ли, или не магнитна буря. Освен това магнитните бури и атмосферното налягане са нещо, което няма как да променим и да се предпазим за разлика от високите температури.