Над 620 000 души в България имат диабет и броят на болните расте. Според медиците повече от всякога е нужен лесен и ефикасен начин за лечение на болестта и за предпазване от нея.

Едно ново научно изследване в САЩ дава надежда, че това чудотворно средство са две прости билки. То е публикувано в списанието на Американското химическо дружество. Според него билките розмарин и риган инхибират важния ензим дипептидил пептидаза IV, влияещ на секрецията на хормона инсулин. Според учените той е от ключово значение и за лечението, и за превенцията на диабета.

Учените са изследвали 4 билки в различните им разновидности - диви, отгледани в парник и изсушени. Дивите са съдържали повече полифеноли и флавоноиди от изсушените, но всяка от разновидностите е била ефикасна срещу ензима.

"Екстрактът от гръцки риган, мексикански риган и розмарин се оказва най-силен инхибитор на ензима. По-слабо е действието на парниковите билки", се казва в публикацията.

Двете билки имат и противовъзпалителен ефект, който е установен от учените през 2011 г. Те са изследвани и за антиракови свойства и са включени в списъка на антираковите храни. Двете билки са полезни и за мозъка, като се препоръчват срещу алцхаймер. Те намаляват оксидативния стрес, който отключва процесите на мозъчна деградация и загуба на паметта, свързани с напредването на възрастта.

Най-вълнуващото от новите открития за ригана и розмарина е, че са безвредни и могат да се приемат в големи количества без странични ефекти.