350 операции годишно извършват в отделението по съдова хирургия

на болницата във Велико Търново

10 години навърши отделението по съдова хирургия в търновската болница “Д-р Стефан Черкезов”. С II ниво на компетентност и 12 легла в него се лекуват 650-700 души годишно. Лекарите са 4-ма, всички с придобита специалност по профила на отделението, а трима имат и сертификат за доплерова сонография.

Началникът д-р Красимир Георгиев е с близо 30-годишен медицински стаж и със специалности по обща и съдова хирургия, както и сертификат за ендоваскуларни процедури. В отделението работят 6 сестри със стаж и опит. Старшата Марина Савова е с правоспособност “Ръководител на здравните грижи и преподавател по практика”. В помощ са ѝ 4-ма санитари.

За 10-те си години отделението отчита дейност над минималния обем по медицински стандарт. Той изисква 200 операции годишно, а те са 130-150 повече.

Лекуват се болести на артериалната и на венозната система - съдов травматизъм, възпаления, варикофлебити и флеботромбози, хронична венозна недостатъчност, остра съдова непроходимост на артериалната система (емболии и тромбози). Консервативно или оперативно се лекува хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК), правят се реконструктивни операции, аорто-феморален и феморо-поплитеални сегменти, диабетно ходило, изброява д-р Георгиев.

“Вече 3 г. след купуването на ангиограф се правят ендоваскуларни процедури - балонни дилатации и стентиране. Това значително подобри работата на съдовите хирурзи, намали болничния престой на пациентите и увеличи оперативната дейност”, каза д-р Георгиев.

“През лятото много често болнична помощ е необходима за пациенти с дълбока венозна тромбоза. В този сезон те се натоварват повече и са склонни да неглижират появата на оток на крайника. В такива случаи винаги трябва да се мисли за венозна тромбоза - образуване на тромб в крайника. Друго характерно е, че крайникът е по-топъл от другия, променя цвета си и става синкаво-цианотичен. Може да бъде по-зачервен или да запази нормалния си цвят, защото при 25% от тромбозите няма симптоми. Тогава само преглед от съдов хирург и изследване с доплер могат да открият увредените венозни клапи, което е белег за тромбоза. Често човек дори не разбира, че я е имал. Тя може да е резултат от операция или травма, на която не е отдадено значение.

Профилактиката и контролът върху рисковите фактори за болестта са от първостепенно значение, смята д-р Георгиев. На първо място е контролът на телесното тегло, защото пълните хора са много по-застрашени. Трябва много движение, да се приемат и повече течности, особено през лятото. Шофьорите на 2-3 часа да спират и да се разхождат, защото краката им страдат. Ако имат разширени вени или са преживели епизод на венозен тромбоемболизъм, задължително да пътуват с компресивни ластични чорапи. Те се препоръчват и при полети, които също крият рискове. Хората, преживели венозна тромбоза, редовно трябва да се консултират със съдов хирург.

Старшата медицинска сестра Марина Савова подготвя консумативи и медикаменти за терапията на пациентите.
Старшата медицинска сестра Марина Савова подготвя консумативи и медикаменти за терапията на пациентите.