В случаите на рецидивиращ рак, с използване на роботизирана хирургия в полето на раковите образувания, могат да се постигнат задоволителни резултати. Един от начините, които Болници Liv осигуряват на пациентите си, е чрез прилагането на единична доза интраоперативна радиотерапия (IORT).

 

Проф. д-р Октар Асоглу, който е специалист по обща хирургия в Болници Liv (Истанбул), обръща внимание на значителните успехи при целенасочено лечение на рак.

 

Роботичната хирургия повишава комфорта на болния

 

Приложението на минимално инвазивна техника или казано по друг начин – роботична хирургия, е специализирана част от операциите при диагноза „рак“. За достигане до някоя точка в стомаха при конвенционалната хирургия е нужен напречен разрез през целия корем. При роботичната техника е възможно операцията да се осъществи само с няколко разреза с размери 0,5-1см. Операцията се осъществява с помощта на специално разработени инструменти за роботика, които се наблюдават чрез камери, разположени на троакарите на разреза.

 

Изображенията от камерата се наблюдават в операционната зала с помощта на видео монитори с висока резолюция. Тази система осигурява много по-малък разрез на операция в сравнение с операциите, осъществени чрез конвенционалната хирургия. С помощта на роботизираната хирургия болните изпитват много по-малко болка, в сравнение с конвенционалната хирургия, възстановяването се осъществява много по-бързо и намалява срока на престой в болницата.

 

Възможно е получаване на по-добри онкологични резултати. Също така с помощта на прехвърляне на изображенията на монитор, много хирурзи могат едновременно да следят операцията и това допринася за развитие на процеса на образованието им. При рецидивиращите тумори лечението с интраоперативна радиотерапия (IORT) осигурява двойно по-висок резултат на преживяемост.

 

С помощта само на една доза интраоперативна радиотерапия (IORT) могат да се получат успешни резултати най-вече при рецидивиращ рак. Само чрез една доза интраоперативна радиотерапия (IORT), приложена по време на операция, е възможно постигането на целеви резултати. IORT е приложение, с помощта на което се постигат много добри резултати най-вече при хирургическо лечение на рак на храносмилателната система, рецидивиращ тумор в последната част от дебелото черво или рак на ректума. Заедно с това, макар и рядко, се използва при рак на гърдите и туморите в детска възраст. В избраните случаи се прилага единична доза терапия по време на операцията, като след това не остава нужда от получаване на радиотерапия.

 

Специалистът по обща хирургия в Болници Liv – проф. д-р Октар Асоглу обръща внимание и на факта, че с помощта на лечението IORT, което се използва при рецидивиращ рак и при което интензивните лъчи се предават само в проблемното поле, здравите полета могат да се запазят напълно.

 

Проф. Асоглу подчертава още:

 

„При лечението IORT туморът се изкарва чрез хирургическа операция. След това проблемното поле се приготвя за лъчетерапия. Докато болният все още е под упойка, хирургът отдалечава органите от проблемното поле и отваря там място. Радиационният онколог определя специалната доза за болния, която се прилага еднократно. След лъчетерапията раната се затваря и операцията приключва“.

 

За контакти и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлагат Болници Liv:

 

- e-mail: [email protected]

- телефон: 00905512202547

Посетете фейсбук страницата на болници LIV - https://www.facebook.com/livhospitalbu/