Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването, тъй като отговаря на всички изисквания на Еврокомисията.

Конференцията бе под председателството на евродепутата Андрей Ковачев и със специалното участие на еврокомисарката Мария Габриел. За да планират бъдещето на електронното здравеопазване, на една маса седнаха представителите на Европейската комисия, на европейски пациентски организации и на дигиталната индустрия в здравеопазването.

Европа е континентът с най-голяма нужда от дистанционна диагностика и грижа поради застаряващото население и ръста на хроничните заболявания. Държави като Естония, Финландия и Хърватия вече въвеждат цялостна промяна в здравните си системи, каза Тапани Пиха, отговорник за трансграничното електронно здравеопазване в ЕК. Тези държави започват да инвестират в превантивен модел на здравеопазване, базиран върху масирано наблюдение на населението и създаване на бази данни, които да се анализират и да се изграждат прогностични модели. 22 от 28 държави от ЕС вече работят по подобни проекти, включително България.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че дигиталната трансформация на здравето изисква пациентът да застане в центъра на инвестициите, а не медицинското заведение.

За целта технологиите, подобни на “Чек Пойнт Кардио”, са изцяло обект на бъдещото европейско здравеопазване.

“Чек Пойнт Кардио” е един от миналогодишните победители в конкурса за малки и средни предприятия на “24 часа” “Големите малки”. На 25 юни “24 часа” ще награди новите победители.