Дните на инжекциите с инсулин са преброени. Според швейцарски учени бъдещето на лечението на диабета не е в убождането след ядене, а в глътката еспресо за десерт, писа в. "Гардиън".

Това ще промени изцяло живота на диабетиците, които имат нужда от редовни дози инсулин. Сега те си го инжектират подкожно. Но за в бъдеще подкожен имплант със стотици хиляди програмирани клетки ще им впръсква доза от хормона веднага щом усети наличие на кофеин в кръвта.

Тестове с диабетни мишки са показали, че имплантът се задейства от кофеина в кафето, чая и енергийните напитки. Той освобождава доза инсулин в кръвта и ако тя е недостатъчна, просто се пийва още една глътка кафе.

"Много лесно ще ти стане навик", обяснява д-р Мартин Фюсенегер от технологичния институт в Цюрих. "Пиеш едно кафе сутринта, още едно след обяда и трето след вечеря. Зависи от колко инсулин имаш нужда, за да свалиш кръвната захар."

Имплантът вече е почти готов за тестове с хора, но те ще продължат с години, докато се разбере дали методът е безопасен и ефикасен. При успех той ще замени инжекциите за диабетици. "И тогава заживяваш нормално. Имплантът изкарва между 6 месеца и 1 година и после се подменя", казва д-р Фюсенегер.

Имплантът е зареден с хиляди желирани капсули с т.нар. бета клетки, които произвеждат инсулин в панкреаса. Те са генно обработени така, че при появата на кофеин в кръвта да започнат да синтезират инсулин. "Когато тези клетки се инжектират подкожно, те се слепват една за друга като хайвер. Капсулите ги пазят от атаки на имунната система, но са пропускливи отвън навътре за кофеина и отвътре навън за инсулина", обяснява д-р Фюсенегер.

Реакцията на капсулите към различни нива на кофеин е била изпробвана с шоколадов шейк, билкови чайове, кока-кола, черен чай, "Ред бул", еспресо и нескафе. Шейкът и билковите чайове не са предизвикали реакция, но другите напитки са довели до синтеза на различни количества инсулин според съдържанието на кофеин в тях.