Бразилски учени откриха, че умереното количество алкохол засилва сърцето, като научава клетките как да се справят със стрес, съобщи в. "Дейли мейл".

Ензимите, които организмът произвежда, за да почисти токсичния етанол от кръвта, са същите, които предпазват сърцето от увреждане. Излагането на сърцето на малко количество алкохол ефективно тренира тялото да създава ензимите за справяне с инфаркт, обявиха учени от университета на Сао Пауло.

Големите количества алкохол обаче имат обратния ефект и правят сърцето по-уязвимо, отколкото ако човек не пие.

Откритието може да доведе до разработване на лекарство за укрепване на сърцето и без страничен ефект от пиенето на алкохол.

Учените не определят оптималното количество алкохол, защото то е индивидуално. Те са работили с еквивалента на две кенчета бира или две чаши вино дневно, но това е повече от препоръчваното от здравните власти.

В опити с мишки учените се прекъсвали потока кислород и хранителни вещества към сърцето за 30 минути, за да симулират инфаркт на миокардата. Това увредило по-малко сърцата на мишки, които преди това били умерено опиянявани. В сърцата на "въздържателите" умрели 50% от клетките, а на "умерените пиячи" - само 30%.